Италија: Нове мјере изазвале бијес и фрустрацију дијела јавности

Танјуг
Италија: Нове мјере изазвале бијес и фрустрацију дијела јавности

РИМ- Наставља се раст заражених ковидом-19 у Италији, у једном дану забиљежено је 21.000 нових случајева, а влада је донијела нове оштрије мјере, које ће бити на снази до 24. новембра, које су изазвале бијес и фрустрацију дијела јавности.

Новим мјерама је редуковано практично све оно што чини друштвени живот, културу, спорт и образовање.

"Ово је посљедњи покушај да се избјегне тотално затварање. Уколико се новим мјерама у року од 15 дана ширење корона вируса не заустави, влада ће морати увести карантин", тврди у разговору за агенцију Анса предсједник љекарске коморе Филипо Анели.

Новим пооштравањем мјера незадовољни су сви, али како је на конференцији за медије рекао премијер Ђузепе Конте, најновији епидемиолошки подаци упућују да нема другог решења.

"Затворити школе, позоришта и биоскопе, мјеста која су сасвим под контролом, је дивљачки и демагошки потез. То је најгори пораз владе и иде у корист оних који желе државу незналица и слуга", написала је на свом Твитер налогу позната новинарка и директор листа "Унита" Кончита де Грегори.

Чувени диригент Рикардо Мути упутио је писмо премијеру Контеу у којем, између осталог, тврди да је одлука да се затворе позоришта и концертне дворане веома лоша и да може задати смртни ударац цијелој једној категорији.

Протестују и власници барова и ресторана који, према новој одлуци, морају затворити у 18 сати.

Премијер Конте примио је један дио њих, који су демонстрирали пред зградом владе.

Конте је рекао да је пандемија вријеме које изазива бијес и фрустрацију, али да је парцијално затварање сада неопходно да би се Италија сачувала и грађани били слободни за Божић.

У влади су свјесни ризика које носе нове мјере, прије свега могућности да даља ограничења могу произвести социјалне нереде и протесте као оне у прошли петак у Напуљу, који су се претворили у градску герилу и сукоб демонстраната и полиције.

Премијер је зато најавио да влада већ планира да почетком новембра дистрибуира помоћ за 350 хиљада фирми које нове мјере највише погађају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана