Italija: Nove mjere izazvale bijes i frustraciju dijela javnosti

Tanjug
Italija: Nove mjere izazvale bijes i frustraciju dijela javnosti

RIM- Nastavlja se rast zaraženih kovidom-19 u Italiji, u jednom danu zabilježeno je 21.000 novih slučajeva, a vlada je donijela nove oštrije mjere, koje će biti na snazi do 24. novembra, koje su izazvale bijes i frustraciju dijela javnosti.

Novim mjerama je redukovano praktično sve ono što čini društveni život, kulturu, sport i obrazovanje.

"Ovo je posljednji pokušaj da se izbjegne totalno zatvaranje. Ukoliko se novim mjerama u roku od 15 dana širenje korona virusa ne zaustavi, vlada će morati uvesti karantin", tvrdi u razgovoru za agenciju Ansa predsjednik ljekarske komore Filipo Aneli.

Novim pooštravanjem mjera nezadovoljni su svi, ali kako je na konferenciji za medije rekao premijer Đuzepe Konte, najnoviji epidemiološki podaci upućuju da nema drugog rešenja.

"Zatvoriti škole, pozorišta i bioskope, mjesta koja su sasvim pod kontrolom, je divljački i demagoški potez. To je najgori poraz vlade i ide u korist onih koji žele državu neznalica i sluga", napisala je na svom Tviter nalogu poznata novinarka i direktor lista "Unita" Končita de Gregori.

Čuveni dirigent Rikardo Muti uputio je pismo premijeru Konteu u kojem, između ostalog, tvrdi da je odluka da se zatvore pozorišta i koncertne dvorane veoma loša i da može zadati smrtni udarac cijeloj jednoj kategoriji.

Protestuju i vlasnici barova i restorana koji, prema novoj odluci, moraju zatvoriti u 18 sati.

Premijer Konte primio je jedan dio njih, koji su demonstrirali pred zgradom vlade.

Konte je rekao da je pandemija vrijeme koje izaziva bijes i frustraciju, ali da je parcijalno zatvaranje sada neophodno da bi se Italija sačuvala i građani bili slobodni za Božić.

U vladi su svjesni rizika koje nose nove mjere, prije svega mogućnosti da dalja ograničenja mogu proizvesti socijalne nerede i proteste kao one u prošli petak u Napulju, koji su se pretvorili u gradsku gerilu i sukob demonstranata i policije.

Premijer je zato najavio da vlada već planira da početkom novembra distribuira pomoć za 350 hiljada firmi koje nove mjere najviše pogađaju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana