Интернет “тролови” са Косова манипулисали западном јавношћу

Агенције
Интернет “тролови” са Косова манипулисали западном јавношћу

Сиднеј - Међу бројним налозима, групама и страницама које је Facebook недавно уклонио са своје платформе пошто је откривена мрежа тролова који са ових територија манипулишу становницима енглеског говорног подручја као што су Велика Британија и САД, налази се велики број оних који потичу са Косова и из Сјеверне Македоније, с тим да су тролови са Косова били најактивнији у Аустралији.

Мрежа популарних Facebook страница, која је окупила велику публику додворавајући се Аустралијанцима који имају десничарске ставове и на које највише утичу питања у вези са исламом, избјеглицама и политичком коректношћу, под контролом је тролова и превараната са Балкана који профитирају од немира које изазивају, показала је истрага аустралијског јавног сервиса АБЦ.

Аустралијски сајт је идентификовао најмање четири популарне странице којима управљају администратори са седиштем на Косову и у суседним земљама Албанији и Сјеверној Македонији, преноси “Блиц”.

Информације о локацији тек су недавно постале видљиве када је Facebook у Аустралији почео са примјеном мјера о транспарентности оглашавања које се примјењују у САД од средине 2018. године.

На ове четири странице налази се мјешавина патриотских и агитацијских “мимова” уз новинске извештаја који потичу са једног јединог вебсајта који је специјализован за препакивање садржаја украдених из мејнстрим медија и независних новинских организација, укључујући и неколико из Аустралије.

Њихов садржај је у највећој мјери ксенофобичан и фокусира се на теме као што су избјеглице, имиграција, муслимани, ислам и слобода говора. Странице су такође објављивале и постове у којима су нападани политичари љевице и умјерени либерали.

Ове странице су привукле базу од преко 130.000 пратилаца, коју су изграђивале посљедњих неколико година. Најстарија од њих и најпопуларнија, “Аустралијанци против шеријата”, активна је од 2013. године. Неки од постова на овој страници су подијељени и више од 20.000 пута. Преостале три странице су “Аустријски неверници”, “Стоп џамији у Мелбурну” и “Стоп свим џамијама у Наре Варену” (Наре Варен је предграђе Мелбурна).

Facebook је уклонио ове странице, признавши да оне крше његова правила учествовањем у “координисаном неаутентичном понашању”.

“Укинули смо их због њиховог понашања, а не садржаја који је на њима објављен. У овом случају, људи који стоје иза ове активности су се међусобно координисали и користили лажне рачуне како би погрешно представили себе и то понашање је било основа за наше дјеловање”, рекао је Натанијел Глејчер, шеф Facebookовог одјељења за сајбербезбједност.

Све ове странице су водиле ка сајту “HealthyNewsFree.tech” који наводи за себе да је “глобалан” и да преноси свјетске медије и пише о “здравом животном стилу”.

Детаљи о власништву странице скривени су од погледа јавности. Чињеница да су приче са овог сајта једине које промовишу горепоменуте Facebook странице сугерише да постоји веза између два ентитета.

Такође, неки од чланака на сајту су написани на албанском језику и односе се на догађаје на Косову, гдје је 90 процената становништва етничких Албанаца.

Ако користите Facebook апликацију на телефону - као што већина корисника ради - и кликнете на пост са једне од ових страница, она отвара причу у формату на Facebookу познатом као Инстант чланци (Instant Article, IA).

Та IA верзија приче је смјештена на Facebookовим серверима, умјесто на сајту издавача, што теоретски омогућава чланку да се брже отвори.

Она такође омогућава Facebookу да замијени било коју рекламу која се налази на верзији приче објављене на вебсајту издавача “HealthyNewsFree.tech” и стави сопствене рекламе преко свог сервиса “Аудиенце нетњорк”. На тај начин и издавач добија дио профита од оглашивача. Да би издавач могао да користи ИА формат, мора да се пријави и да га Facebook провјери.

“Оглашивачи су преварени да плаћају за рекламе над којима имају мало контроле по питању тога гдје се објављују. Али докле год Facebook може да их извјештава о прегледима и повременим кликовима, они ће и даље зарађивати новац”, рекао је Дејвид Гленс, виши истраживач са Универзитета Западне Аустралије.

Неке аустралијске компаније су ријешиле да одустану од рекламирања преко ИА формата, када им је AB News открио истину о томе.

Џо Јангблад из Тексаса је прошле године описао како је открио начин на који раде преваранти са Косова. Он је 2017. године решио да купи Facebook страницу “Texas Life”, због њеног назива, али је сазнао да њом управљају двојица Албанаца из Приштине.

Као и у случају аустралијских страница, ова је користила украдене “мимове” и чланке са циљем да појачавају друштвене подјеле и немире. Јангблад је на крају платио 550 долара за страницу, али су му прије тога Албанци открили да посједују још неколико страница. Он је сазнао да те странице објављују линкове ка сајту “ISAViralNews24.com”. Тај сајт је у међувремену уклоњен.

Косовски администратори користили су исти пословни модел који је откривен 2016, када је македонски град Велес идентификован као епицентар “фабрике лажних вијести” која је имала улогу и у расту популарности Доналда Трампа у кампањи за предсједничке изборе 2016. године.

Велес је био дом једне кућне радиности издавача, од којих су многи били тинејџери који су производили вести током америчке председничке кампање и користили “кликбејт” постове на Facebookу како би привукли читаоце на своје вебстранице које су тако зарађивале од реклама.

Многи од македонских тролова тврде да су зарадили хиљаде долара мјесечно, правећи лажне вијести, а неки стручњаци кажу да је та шема помогла Трампу да уђе у Бијелу кућу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана