Инфлација у Њемачкој највећа у посљедњих 25 година, неопходна штедња гаса

Срна, Танјуг
Инфлација у Њемачкој највећа у посљедњих 25 година, неопходна штедња гаса

БЕРЛИН - Инфлација у Њемачкој у септембру је достигла највиши ниво у посљедњих 25 година под утицајем поскупљења енергената, показују званични подаци, а аналитичари упозоравају да енергетска криза још није достигла максимум.

Потрошачке цијене порасле су за 10,9 одсто на годишњем нивоу, објавио је федерални завод за статистику.

То је највећа стопа од 1996. године.

Цијена енергије порасла је за 43,9 одсто у поређењу са септембром 2021. године након укидања јефтине карте за јавни превоз и смањења пореза на гориво крајем августа.

Аналитичар из банке ДВС Улрике Кастенс рекла је да се поскупљење енергената још није у потпуности одразило на цијене за крајње потрошаче, али да је само питање времена када ће се то десити.

Енергенти су поскупјели са смањењем њихових испорука из Русије и истовременом инфлацијом до нивоа који није виђен деценијама. Потрошачи су доживјели велики пад куповне моћи и све указује да је на помолу глобална рецесија.

У случају несташице гаса у Њемачкој више неће моћи бити сви снабдијевани гасом и Савезна агенција за мреже Њемачке тада мора да одлучи ко ће добити гас, а ко не, а већ је упозорила да је потрошња гаса превелика.

Складишта гаса у Њемачкој су добро попуњена и то тренутно 91,5 одсто.

Међутим, потрошња гаса домаћинстава је превелика, због чега је реаговала савезна агенција.

Прошле недјеље је потрошња домаћинстава и мањих предузећа била јасно изнад просјека, навела је Агенција, додајући да су бројке „веома отрежњавајуће“.

-Без значајних уштеда и код домаћинстава биће тешко спријечити током зиме несташицу гаса - упозорио је предсједник Савезне агенције за мреже Клаус Милер.

Он је указао да је протекла недјеља била хладнија него прошле године, али је додао да је потребна штедња и код даље нижих температура.

На домаћинства и мања предузећа у Њемачкој отпада око 40 одсто укупне потрошње гаса.

Прошле недјеље је потрошња гаса била на 483 гигачасова, што је за 14,5 одсто више од просјека за тај период године у протекле четири године.

Агенција сматра да се несташица гаса може спријечити само ако се потрошња гаса смањи за најмање 20 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана