Inflacija u Njemačkoj najveća u posljednjih 25 godina, neophodna štednja gasa

Srna, Tanjug
Inflacija u Njemačkoj najveća u posljednjih 25 godina, neophodna štednja gasa

BERLIN - Inflacija u Njemačkoj u septembru je dostigla najviši nivo u posljednjih 25 godina pod uticajem poskupljenja energenata, pokazuju zvanični podaci, a analitičari upozoravaju da energetska kriza još nije dostigla maksimum.

Potrošačke cijene porasle su za 10,9 odsto na godišnjem nivou, objavio je federalni zavod za statistiku.

To je najveća stopa od 1996. godine.

Cijena energije porasla je za 43,9 odsto u poređenju sa septembrom 2021. godine nakon ukidanja jeftine karte za javni prevoz i smanjenja poreza na gorivo krajem avgusta.

Analitičar iz banke DVS Ulrike Kastens rekla je da se poskupljenje energenata još nije u potpunosti odrazilo na cijene za krajnje potrošače, ali da je samo pitanje vremena kada će se to desiti.

Energenti su poskupjeli sa smanjenjem njihovih isporuka iz Rusije i istovremenom inflacijom do nivoa koji nije viđen decenijama. Potrošači su doživjeli veliki pad kupovne moći i sve ukazuje da je na pomolu globalna recesija.

U slučaju nestašice gasa u Njemačkoj više neće moći biti svi snabdijevani gasom i Savezna agencija za mreže Njemačke tada mora da odluči ko će dobiti gas, a ko ne, a već je upozorila da je potrošnja gasa prevelika.

Skladišta gasa u Njemačkoj su dobro popunjena i to trenutno 91,5 odsto.

Međutim, potrošnja gasa domaćinstava je prevelika, zbog čega je reagovala savezna agencija.

Prošle nedjelje je potrošnja domaćinstava i manjih preduzeća bila jasno iznad prosjeka, navela je Agencija, dodajući da su brojke „veoma otrežnjavajuće“.

-Bez značajnih ušteda i kod domaćinstava biće teško spriječiti tokom zime nestašicu gasa - upozorio je predsjednik Savezne agencije za mreže Klaus Miler.

On je ukazao da je protekla nedjelja bila hladnija nego prošle godine, ali je dodao da je potrebna štednja i kod dalje nižih temperatura.

Na domaćinstva i manja preduzeća u Njemačkoj otpada oko 40 odsto ukupne potrošnje gasa.

Prošle nedjelje je potrošnja gasa bila na 483 gigačasova, što je za 14,5 odsto više od prosjeka za taj period godine u protekle četiri godine.

Agencija smatra da se nestašica gasa može spriječiti samo ako se potrošnja gasa smanji za najmanje 20 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana