Индијски министар спољних послова: Крај ере у којој неколико земаља одређују свјетску политику

Srna
Foto: AP

ЊУЈОРК - Завршена је ера у којој неколико земаља одређују свјетску политику и очекују да се друге сагласе, а потребно је више сарадње између различитих земаља да би се обезбиједио успјех колективних напора, рекао је данас индијски министар спољних послова Субрамањам Џаишанкар.

"Прошли су дани када је неколико земаља постављало агенду и очекивало да ће се други сагласити. Као што симболизују саме УН, проналажење заједничког језика је императив. Слушати друге и поштовати њихове ставове, то није слабост, то је основа сарадње. Само тада заједнички напори у вези са глобалним питањима могу бити успјешни", рекао је Џаишанкар у обраћању Генералној скупштини УН.

Индијски дипломата је додао да је Афричка унија примљена као стална чланица Г20 на иницијативу Индије током дводневног самита Г20 у Њу Делхију у септембру.

"Тиме смо дали глас читавом континенту, који је дуго био ускраћен. Овај значајан корак у реформи требало би да инспирише УН, много старију организацију, да осавремени Савјет безбједности", рекао је Џаишанкар.

Савјет безбједности УН састоји се од пет сталних чланица - Русије, Кине, Француске, Велике Британије и САД - које имају право вета, и десет несталних чланица које се бирају на двогодишњи мандат.

Индија је годинама тражила стално мјесто у Савјету безбједности УН заједно са Бразилом, Њемачком и Јапаном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана