Indijski ministar spoljnih poslova: Kraj ere u kojoj nekoliko zemalja određuju svjetsku politiku

Srna
Foto: AP

NjUJORK - Završena je era u kojoj nekoliko zemalja određuju svjetsku politiku i očekuju da se druge saglase, a potrebno je više saradnje između različitih zemalja da bi se obezbijedio uspjeh kolektivnih napora, rekao je danas indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar.

"Prošli su dani kada je nekoliko zemalja postavljalo agendu i očekivalo da će se drugi saglasiti. Kao što simbolizuju same UN, pronalaženje zajedničkog jezika je imperativ. Slušati druge i poštovati njihove stavove, to nije slabost, to je osnova saradnje. Samo tada zajednički napori u vezi sa globalnim pitanjima mogu biti uspješni", rekao je Džaišankar u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Indijski diplomata je dodao da je Afrička unija primljena kao stalna članica G20 na inicijativu Indije tokom dvodnevnog samita G20 u Nju Delhiju u septembru.

"Time smo dali glas čitavom kontinentu, koji je dugo bio uskraćen. Ovaj značajan korak u reformi trebalo bi da inspiriše UN, mnogo stariju organizaciju, da osavremeni Savjet bezbjednosti", rekao je Džaišankar.

Savjet bezbjednosti UN sastoji se od pet stalnih članica - Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i SAD - koje imaju pravo veta, i deset nestalnih članica koje se biraju na dvogodišnji mandat.

Indija je godinama tražila stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti UN zajedno sa Brazilom, Njemačkom i Japanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana