И Швајцарска би у НАТО?

Б92
Foto: илустрација

Швајцарско министарство одбране приближава се западним војним силама као одговор на сукоб Русије и Украјине.

Статус неутралности ускоро би могао да се суочи са највећим тестом у посљедњих неколико деценија.

Министарство одбране Швајцарске саставља извјештај о безбједносним опцијама које укључују заједничке војне вјежбе с НАТО чланицама и испоруке муниције, изјавила је Пелви Пули, шефица безбједносне политике у швајцарском министарству одбране, за Ројтерс.
 Детаљи о којима се расправља у швајцарској влади нису објављени.

"Могло би да дође до промјена у начину на који се тумачи неутралност", рекла је Пули прошле недјеље у једном интервјуу.

Министарка одбране Виола Амхерд рекла је да би Швајцарска требала да тјесније сарађује с војним савезом предвођеним САД-ом, али не и да му се придружи, преносе швајцарски медији.

Неутралност, која је држала Швајцарску изван оба свјетска рата током 20. вијека, није била циљ сама по себи, већ је имала за циљ повећање швајцарске безбједности, рекла је Пули. Друге опције укључују редовне састанке на високом нивоу између швајцарских и НАТО-ових комаданата и политичара, рекла је.

О уласку у НАТО

Такво приближавање Алијанси означило би отклон од традиције незаузимања стране, за коју њене присталице кажу да је помогла Швајцарској да мирно напредује и задржи посебну улогу посредника, као што је то било и током сукоба Запада са Совјетским Савезом.

Разговарало се о идеји пуноправног чланства у НАТО-у, али док су Шведска и Финска, на ивици придруживања, Пули је рекла да извјештај вјероватно неће препоручити предузимање тог корака.

Извјештај би требао да буде завршен до краја септембра када ће ићи на разматрање у швајцарској влади.

Министарство одбране такође ће допринети широј студији коју припрема министарство спољних послова. Тај пројекат ће сагледати усвајање санкција, извоз оружја, муниције и однос с НАТО-ом из перспективе неутралности, саопштило је министарство спољних послова.

Швајцарска се у међународном рату није борила од 1815. године када је усвојила неутралност на Бечком конгресу којим су окончани француски револуционарни ратови. Хашком конвенцијом из 1907. прописано је да Швајцарска неће учествовати у међународним оружаним сукобима, неће фаворизовати зараћене стране помажући им својим трупама или наоружањем нити им ставити своју територију на располагање.

Неутралност, која стоји у уставу, допушта Швајцарској право на самоодбрану и могућност тумачења политичких аспеката концепта који нису обухваћени законском дефиницијом.

"Постоји велика нелагодност што Швајцарска не може више да допринесе помоћи Украјини"

Концепт је посљедњи пут допуњен почетком деведесетих након распада Совјетског Савеза, како би се омогућила спољна политика заснована на сарадњи с другим земљама у областима као што су хуманитарна помоћ и помоћ у катастрофама.

Међутим, сукоб у Украјини оживио је расправу о швајцарској неутралности, која је сада фокусирана на одлуке владе да уведе санкције Русији, али да не дозволи извоз швајцарске муниције од трећих страна у Украјину.

"Постоји велика нелагодност што Швајцарска не може више да допринесе помоћи Украјини", каже Пули.

Швајцарски предсједник Игнацио Касис искључио је испоруке оружја трећим земљама у знак подршке Украјини, али је - можда показујући шири поглед на то питање - такође рекао да неутралност није "догма" те како би се неуспехом да се одговори санкцијама "ишло на руку агресору".

Швајцарска већ има неке везе с НАТО-ом, а прошле године је одлучила да купи најсавременије вишенаменске америчке борбене ловце пете генерације Локхед Мартин Ф-35А, које купују или већ користе неке чланице НАТО-а.

Швајцарска "не може да се придружи ниједном савезу због неутралности. Али можемо да радимо заједно и системи које купујемо су добар темељ за то", изјавила је минисарка Амхерд за швацарски јавни медијски сервис.

Мјере које се разматрају биле би значајан корак ближе НАТО-у за земљу која се није придружила Уједињеним нацијама све до 2002. године и која производи много споственог оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана