Американци зауставили испоруку муниције Израелу

Агенције
Американци зауставили испоруку муниције Израелу

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је данас да је одлука предсједника САД Џозефа Бајдена да суспендује испоруке муниције Израелу донесена због израелских планова да се изврши офанзива на град Рафа на југу Појаса Газе, без претходно спроведених мјера за заштиту цивила.

- Били смо врло јасни од самог почетка да Израел не би требало да покрене велику офанзиву на Рафу без да узиме у обзир и заштиту цивила који се налазе на том подручју. Након што смо поново процијенили ситуацију, зауставили слање муниције за Израел - рекао је Остин на саслушању у Сенату и потврдио да још није донесена коначна одлука "шта ће бити са том пошиљком", преноси Ројтерс.

Америчка администрација зауставила је прошле недјеље пошиљку око 3.500 бомби Израелу због забринутости поводом најављене копнене офанзиве на Рафу, пренио је раније данас Асошијетед прес позивајући се на неименованог званичника из администрације.

Овај званичник је појаснио да није донесена коначна одлука о достављању бомби и да је заустављена пошиљка укључивала 1.800 бомби тешких по 900 килограма и 1.700 бомби тешких 226 килограма.

Израелски ратни кабинет је у понедјељак одлучио да изведе планирану операцију у Рафи да би се ''извршио војни притисак на Хамас'' и поред ранијег саопштења Хамаса да пристаје на египатско-катарски приједлог о прекиду ватре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана