Први од 14 британских тенкова Челенџер 2 стигао у Украјину

ГС/Агенције
Foto: Спутњик

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална операција руске војске, 400. дан. Руске снаге настављају да напредују на дијелу фронта код Купјанска. Настављају се борбе за Артјомовск. Украјинске снаге гранатирају градове у Донбасу користећи муницију калибра НАТО.

Први од 14 британских тенкова Челенџер 2 стигао у Украјину

Први од 14 тенкова Челенџер 2, које Британија треба да пошаље у Украјину, стигао је на своје одредиште, рекао је данас украјински министар одбране Алексеј Резников.

Он је казао да ће њима ускоро бити придружено још 18 њемачких тенкова Леопард 2, пренио је Дејли мејл.

Резников је подсјетио да је из САД најављена пошиљка 31 тенка модела М1 Абрамс.

Министар је навео да ће тенкови ускоро бити на бојном пољу, а Челенџер 2 описао је као "фантастичне машине".

"Овај тенк од 75 тона нема премца у војној историји, Његов топ, калибра 120 милиметара, може да пробије оклоп на више од три километара са запањујућом прецизношћу", рекао је Резников.

Наводи се да Челенџер 2 држи рекорд у погледу највеће удаљености погођене мете, што се догодило током Заливског рата 1991. године када је уништио ирачко возило на 4,7 километара даљине.

Наоружани полицајци у манастиру Кијевско-Печерске лавре

Украјинска полиција наоружана аутоматским оружјем ушла је у комплекс манастира Кијевско-печерске лавре након што је богомољу напустила комисија задужена за попис инвентара прије него што се локација пренесе у државно власништво, саопштено је данас из Украјинске православне цркве.

"Вјерници се моле, новинари снимају, а полиција је на улазу и просторијама, наоружана аутоматским оружјем", наводи се у саопштењу објављеном на друштвеној мрежи "Телеграм".

Саопштење је објављено уз фотографије, укључујући једну на којој се виде три особе како пролазе улаз у манастир и једна од њих на јакни има натпис "полиција", пише ТАСС.

Украјински медији јавили су нешто раније да је више полицијских патрола у близини главног улаза у манастир и да прегледају возила која прилазе богомољи.

Комисија задужена за попис инвентара прије преноса власништва над манастиром Кијевско-печерске лавре на државу није могла да започне са радом јер им вјерници нису дозволили да уђу.

Више стотина вјерника окупило се јуче и провело ноћ у Кијевско-печерској лаври како би подржали монахе који одбијају да напусте манастир.

Игуман Кијевско-печерске лавре митрополит Павел изјавио је јуче да он и свештенство Украјинске православне цркве Московске патријаршије имају право да остану у манастиру упркос наређењу за деложацију и да не намјеравају да прије окончања судског процеса напусте Национални резерват Кијевско-печерске лавре, у којем се налази манастир.

Национални историјски споменик Кијевско-печерска лавра наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Украјинска православна црква захтијевала је да се поништи једнострано иступање Резервата из уговора.

Марочко: Украјинска војска дневно губи око 500 бораца у Артјомовску

Украјинска војска дневно губи око 500 бораца у подручју Артјомовска, који Украјинци зову Бахмут, изјавио је пензионисани потпуковник народне војске Луганске Народне Републике Андреј Марочко. 
"Према мојој процјени, око 500 војника дневно. То су и санитарни и ненадокнадиви губици", рекао је Марочко за радио-станицу "Комсомолска истина".

Он је истакао да украјинска војска има мањак бораца због огромних губитака и да наставља да обнавља снаге.

"Украјина наставља да надокнађује губитке које трпи", навео је Марочко.

Марочко је за ТАСС у понедјељак, 27. марта, изјавио да је украјинска војска за седам дана изгубила 1.500 војника у борби са руским снагама у подручју Артјомовска.

Артјомовск се налази у дијелу Доњецке Народне Републике који је под контролом Кијева и представља важно саобраћајно чвориште за испоруке украјинској војсци у Донбасу. 

У Кијево-Печерској лаври чује се „набат" – звоно за узбуну за окупљање народа, саопштила је канонска Украјинска православна црква (УПЦ).

„Сигнал за узбуну огласио се поред цркве Рођења Богородице. Молимо све да се моле", наводи се на Телеграму.

У лавру су раније стигли чланови комисије Националног историјског споменика „Кијевско-печерска лавра", којима вјерници не дозвољавају да уђу на територију лавре.

Подсјетимо, Национални историјски споменик „Кијевско-печерска лавра" наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Синод УПЦ објавио је 23. марта позив највишим архијерејима, свештенству и парохијанима цркве са позивом да заштите њено право да се налази у Кијевско-печерској лаври.

У Украјину ускоро стиже 14 транспортних хеликоптера, донација Хрватске

Хрватски министар одбране Марио Баножић рекао је у Одеси да очекује да ће 14 транспортних хеликоптера које Хрватска донира Украјини ускоро стићи у ту земљу, а његов украјински колега Олексиј Резников да се разматра обука украјинских инструктора за разминирање у Хрватској.

Баножић је јуче боравио у једнодневној посјети Украјини, гдје се у Одеси састао са украјинским колегом Олексијем Резниковим. 

На конференцији за медије у одговору на питање украјинског новинара рекао је да очекује да ће трансфер хеликоптера бити довршен ускоро.  
Хрватска Украјини донира 14 транспортних хеликоптера, од чега дванаест модела МИ 8 МТВ-1 и два модела МИ 8 Т. 

Резников је Хрватску назвао великим пријатељем Украјине и захвалио Баножићу на личном ангажману у помоћи Украјини. 

"Ваши људи знају трагедију Вуковара, знају шта је сјјећање на погинуле, шта је мучење цивила. Знате оснажити своју одбрану кад имате непријатељског сусједа", рекао је украјински министар, пренијела је Хина.

Прву помоћ Украјина је од Хрватске добила 28. фебруара, четири дана након почетка инвазије, рекао је Резников.

"Братска нација Хрватска помогла је у отпору агресији Русије, али и протјеривању њених снага из подручја попут Харкива, Сумија и Кијева", рекао је Резников.  

Хрватска има одлично искуство у разминирању, рекао је надаље Резников, и стога се разматра обука украјинских инструктора у Хрватској. 

Баножић је нагласио да хрватски народ због искуства Домовинског рата зна кроз што Украјина пролази, да стоји уз њу, да ће се та подршка наставити "колико год треба" те да је увјерен у украјинску победу. 

Истакао је да су Резников и украјински предсједник Володимир Зеленски показали да "храбро водство" Украјини доноси успјех у борби. 

Баножић је Резникову поклонио реплику Вуковарског водоторња те тијело неактивиране гранате калибра 120 милиметара која је током Домовинског рата испаљена на његове родне Винковце. 

Украјински министар је Баножићу пак даровао гелер и украјинску традиционалну кошуљу, саопштено је из Министарства одбране.

Украјина је добила грант од САД у износу од 1,25 милијарди долара, а средства су намјењена за покривање расхода буџета, саопштено је у Кијеву.

Министарство спољних послова Јапана одлучило је да издвоји пакет хуманитарне помоћи за Украјину у вриједности од 470 милиона долара, наводи се на сајту Министарство.

У саопштењу се додаје да ће средства бити искоришћена за куповину опреме која је неопходна за деминирање и чишћење рушевина, као и за обнову инфраструктуре, укључујући и ону која се односи на пољопривредну индустрију Украјине.

Осим тога, дио новца ће бити утрошен на обнављање украјинског енергетског система, који је страдао услијед борбених дејстава.

Украјински министар енергетике Герман Галушченко изјавио је да највеће свјетске компаније из сфере енергетике, које су на рачун сукоба у Украјини згрнуле невјероватан профит, треба да усмјере дио тог новца на обнављање енергетске инфраструктуре Украјине.
„Многе енергетске компаније остварују огроман непредвиђени профит захваљујући рату. Процјенили смо да тај профит износи више од 200 милијарди долара... Мислим да би било праведно да поделе тај новац са Украјином, мислим на помоћ у обнови енергетског сектора", рекао је Галушченко за „Политико".

Издање наводи да се сума коју помиње украјински министар често помиње као профит који су током прошле године оствариле компаније „Бритиш петролеум", „Шеврон", „Ексонмобајл", „Тотал" и „Шел".

Украјинска војска допрема муницију и појачања у Артјомовск подземним пролазима који се протежу од места Часовиј Јар, рекао је један од заробљених украјинских војника.

Руске снаге су у правцу ка Купјанску ликвидирале три диверзионо-обавештајне украјинске групе, саопштио је начелник прес центра групе "Запад" Сергеј Зибински.

Такође, руске снаге су спријечиле ротацију јединица противника на предњим линијама фронта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана