Prvi od 14 britanskih tenkova Čelendžer 2 stigao u Ukrajinu

GS/Agencije
Foto: Sputnjik

MOSKVA/KIJEV - Specijalna operacija ruske vojske, 400. dan. Ruske snage nastavljaju da napreduju na dijelu fronta kod Kupjanska. Nastavljaju se borbe za Artjomovsk. Ukrajinske snage granatiraju gradove u Donbasu koristeći municiju kalibra NATO.

Prvi od 14 britanskih tenkova Čelendžer 2 stigao u Ukrajinu

Prvi od 14 tenkova Čelendžer 2, koje Britanija treba da pošalje u Ukrajinu, stigao je na svoje odredište, rekao je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

On je kazao da će njima uskoro biti pridruženo još 18 njemačkih tenkova Leopard 2, prenio je Dejli mejl.

Reznikov je podsjetio da je iz SAD najavljena pošiljka 31 tenka modela M1 Abrams.

Ministar je naveo da će tenkovi uskoro biti na bojnom polju, a Čelendžer 2 opisao je kao "fantastične mašine".

"Ovaj tenk od 75 tona nema premca u vojnoj istoriji, Njegov top, kalibra 120 milimetara, može da probije oklop na više od tri kilometara sa zapanjujućom preciznošću", rekao je Reznikov.

Navodi se da Čelendžer 2 drži rekord u pogledu najveće udaljenosti pogođene mete, što se dogodilo tokom Zalivskog rata 1991. godine kada je uništio iračko vozilo na 4,7 kilometara daljine.

Naoružani policajci u manastiru Kijevsko-Pečerske lavre

Ukrajinska policija naoružana automatskim oružjem ušla je u kompleks manastira Kijevsko-pečerske lavre nakon što je bogomolju napustila komisija zadužena za popis inventara prije nego što se lokacija prenese u državno vlasništvo, saopšteno je danas iz Ukrajinske pravoslavne crkve.

"Vjernici se mole, novinari snimaju, a policija je na ulazu i prostorijama, naoružana automatskim oružjem", navodi se u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži "Telegram".

Saopštenje je objavljeno uz fotografije, uključujući jednu na kojoj se vide tri osobe kako prolaze ulaz u manastir i jedna od njih na jakni ima natpis "policija", piše TASS.

Ukrajinski mediji javili su nešto ranije da je više policijskih patrola u blizini glavnog ulaza u manastir i da pregledaju vozila koja prilaze bogomolji.

Komisija zadužena za popis inventara prije prenosa vlasništva nad manastirom Kijevsko-pečerske lavre na državu nije mogla da započne sa radom jer im vjernici nisu dozvolili da uđu.

Više stotina vjernika okupilo se juče i provelo noć u Kijevsko-pečerskoj lavri kako bi podržali monahe koji odbijaju da napuste manastir.

Iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio je juče da on i sveštenstvo Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije imaju pravo da ostanu u manastiru uprkos naređenju za deložaciju i da ne namjeravaju da prije okončanja sudskog procesa napuste Nacionalni rezervat Kijevsko-pečerske lavre, u kojem se nalazi manastir.

Nacionalni istorijski spomenik Kijevsko-pečerska lavra naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Ukrajinska pravoslavna crkva zahtijevala je da se poništi jednostrano istupanje Rezervata iz ugovora.

Maročko: Ukrajinska vojska dnevno gubi oko 500 boraca u Artjomovsku

Ukrajinska vojska dnevno gubi oko 500 boraca u području Artjomovska, koji Ukrajinci zovu Bahmut, izjavio je penzionisani potpukovnik narodne vojske Luganske Narodne Republike Andrej Maročko. 
"Prema mojoj procjeni, oko 500 vojnika dnevno. To su i sanitarni i nenadoknadivi gubici", rekao je Maročko za radio-stanicu "Komsomolska istina".

On je istakao da ukrajinska vojska ima manjak boraca zbog ogromnih gubitaka i da nastavlja da obnavlja snage.

"Ukrajina nastavlja da nadoknađuje gubitke koje trpi", naveo je Maročko.

Maročko je za TASS u ponedjeljak, 27. marta, izjavio da je ukrajinska vojska za sedam dana izgubila 1.500 vojnika u borbi sa ruskim snagama u području Artjomovska.

Artjomovsk se nalazi u dijelu Donjecke Narodne Republike koji je pod kontrolom Kijeva i predstavlja važno saobraćajno čvorište za isporuke ukrajinskoj vojsci u Donbasu. 

U Kijevo-Pečerskoj lavri čuje se „nabat" – zvono za uzbunu za okupljanje naroda, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC).

„Signal za uzbunu oglasio se pored crkve Rođenja Bogorodice. Molimo sve da se mole", navodi se na Telegramu.

U lavru su ranije stigli članovi komisije Nacionalnog istorijskog spomenika „Kijevsko-pečerska lavra", kojima vjernici ne dozvoljavaju da uđu na teritoriju lavre.

Podsjetimo, Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra" naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve sa pozivom da zaštite njeno pravo da se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri.

U Ukrajinu uskoro stiže 14 transportnih helikoptera, donacija Hrvatske

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić rekao je u Odesi da očekuje da će 14 transportnih helikoptera koje Hrvatska donira Ukrajini uskoro stići u tu zemlju, a njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov da se razmatra obuka ukrajinskih instruktora za razminiranje u Hrvatskoj.

Banožić je juče boravio u jednodnevnoj posjeti Ukrajini, gdje se u Odesi sastao sa ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim. 

Na konferenciji za medije u odgovoru na pitanje ukrajinskog novinara rekao je da očekuje da će transfer helikoptera biti dovršen uskoro.  
Hrvatska Ukrajini donira 14 transportnih helikoptera, od čega dvanaest modela MI 8 MTV-1 i dva modela MI 8 T. 

Reznikov je Hrvatsku nazvao velikim prijateljem Ukrajine i zahvalio Banožiću na ličnom angažmanu u pomoći Ukrajini. 

"Vaši ljudi znaju tragediju Vukovara, znaju šta je sjjećanje na poginule, šta je mučenje civila. Znate osnažiti svoju odbranu kad imate neprijateljskog susjeda", rekao je ukrajinski ministar, prenijela je Hina.

Prvu pomoć Ukrajina je od Hrvatske dobila 28. februara, četiri dana nakon početka invazije, rekao je Reznikov.

"Bratska nacija Hrvatska pomogla je u otporu agresiji Rusije, ali i protjerivanju njenih snaga iz područja poput Harkiva, Sumija i Kijeva", rekao je Reznikov.  

Hrvatska ima odlično iskustvo u razminiranju, rekao je nadalje Reznikov, i stoga se razmatra obuka ukrajinskih instruktora u Hrvatskoj. 

Banožić je naglasio da hrvatski narod zbog iskustva Domovinskog rata zna kroz što Ukrajina prolazi, da stoji uz nju, da će se ta podrška nastaviti "koliko god treba" te da je uvjeren u ukrajinsku pobedu. 

Istakao je da su Reznikov i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokazali da "hrabro vodstvo" Ukrajini donosi uspjeh u borbi. 

Banožić je Reznikovu poklonio repliku Vukovarskog vodotornja te tijelo neaktivirane granate kalibra 120 milimetara koja je tokom Domovinskog rata ispaljena na njegove rodne Vinkovce. 

Ukrajinski ministar je Banožiću pak darovao geler i ukrajinsku tradicionalnu košulju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ukrajina je dobila grant od SAD u iznosu od 1,25 milijardi dolara, a sredstva su namjenjena za pokrivanje rashoda budžeta, saopšteno je u Kijevu.

Ministarstvo spoljnih poslova Japana odlučilo je da izdvoji paket humanitarne pomoći za Ukrajinu u vrijednosti od 470 miliona dolara, navodi se na sajtu Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da će sredstva biti iskorišćena za kupovinu opreme koja je neophodna za deminiranje i čišćenje ruševina, kao i za obnovu infrastrukture, uključujući i onu koja se odnosi na poljoprivrednu industriju Ukrajine.

Osim toga, dio novca će biti utrošen na obnavljanje ukrajinskog energetskog sistema, koji je stradao uslijed borbenih dejstava.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio je da najveće svjetske kompanije iz sfere energetike, koje su na račun sukoba u Ukrajini zgrnule nevjerovatan profit, treba da usmjere dio tog novca na obnavljanje energetske infrastrukture Ukrajine.
„Mnoge energetske kompanije ostvaruju ogroman nepredviđeni profit zahvaljujući ratu. Procjenili smo da taj profit iznosi više od 200 milijardi dolara... Mislim da bi bilo pravedno da podele taj novac sa Ukrajinom, mislim na pomoć u obnovi energetskog sektora", rekao je Galuščenko za „Politiko".

Izdanje navodi da se suma koju pominje ukrajinski ministar često pominje kao profit koji su tokom prošle godine ostvarile kompanije „Britiš petroleum", „Ševron", „Eksonmobajl", „Total" i „Šel".

Ukrajinska vojska doprema municiju i pojačanja u Artjomovsk podzemnim prolazima koji se protežu od mesta Časovij Jar, rekao je jedan od zarobljenih ukrajinskih vojnika.

Ruske snage su u pravcu ka Kupjansku likvidirale tri diverziono-obaveštajne ukrajinske grupe, saopštio je načelnik pres centra grupe "Zapad" Sergej Zibinski.

Takođe, ruske snage su spriječile rotaciju jedinica protivnika na prednjim linijama fronta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana