Ходочасници у Меку могу и брзим возом који јури кроз пустињу 300 км/ч

Танјуг
Foto: Твитер

РИЈАД - У далекој прошлости муслимански ходочасници су у свети град Меку долазили пјешке, а сада тамо могу да стигну брзим возом који око 50 пута дневно пролази кроз врелу пустињу Саудијске Арабије, постижући брзине до 300 километара на час и превозећи ходочаснике и друге путнике.

Возови, међу првих 10 најбржих на свијету, само су почетак жељезничке мреже за коју се очекује да ће се проширити по цијелој земљи, јер Ријад улаже милијарде у инфраструктуру како би се подстакао туризам и диверзификовали приходи који углавном долазе од продаје нафте, што је све дио трансформације Саудијске Арабије за живот у 21. вијеку, преноси Си-Ен-Ен.

Из Џеде, другог по величини града у земљи, ходочасници и туристи сада могу да се пребаце са терминала за доласке Међународног аеродрома Краљ Абдулазиз до блиставе, модерне станице на којој електрични експресни возови јуре широм земље.

Иако само муслимани могу да посјете Меку, сви путници могу да уживају у овим новим Харамаин брзим возовима на линији дугој 450 километара која се протеже дуж дијела саудијске обале Црвеног мора.

Харамаин на арапском значи "два светилишта", названа по светим градовима Меки и Медини који се налазе на супротним крајевима линије.

Отворен 2018. године, Харамаин такође повезује аеродром у Џеди, Џеда Ал-Сулејмани (у близини центра града) и Економски град краља Абдула око 100 километара од Џеде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана