Hodočasnici u Meku mogu i brzim vozom koji juri kroz pustinju 300 km/č

Tanjug
Foto: Tviter

RIJAD - U dalekoj prošlosti muslimanski hodočasnici su u sveti grad Meku dolazili pješke, a sada tamo mogu da stignu brzim vozom koji oko 50 puta dnevno prolazi kroz vrelu pustinju Saudijske Arabije, postižući brzine do 300 kilometara na čas i prevozeći hodočasnike i druge putnike.

Vozovi, među prvih 10 najbržih na svijetu, samo su početak željezničke mreže za koju se očekuje da će se proširiti po cijeloj zemlji, jer Rijad ulaže milijarde u infrastrukturu kako bi se podstakao turizam i diverzifikovali prihodi koji uglavnom dolaze od prodaje nafte, što je sve dio transformacije Saudijske Arabije za život u 21. vijeku, prenosi Si-En-En.

Iz Džede, drugog po veličini grada u zemlji, hodočasnici i turisti sada mogu da se prebace sa terminala za dolaske Međunarodnog aerodroma Kralj Abdulaziz do blistave, moderne stanice na kojoj električni ekspresni vozovi jure širom zemlje.

Iako samo muslimani mogu da posjete Meku, svi putnici mogu da uživaju u ovim novim Haramain brzim vozovima na liniji dugoj 450 kilometara koja se proteže duž dijela saudijske obale Crvenog mora.

Haramain na arapskom znači "dva svetilišta", nazvana po svetim gradovima Meki i Medini koji se nalaze na suprotnim krajevima linije.

Otvoren 2018. godine, Haramain takođe povezuje aerodrom u Džedi, Džeda Al-Sulejmani (u blizini centra grada) i Ekonomski grad kralja Abdula oko 100 kilometara od Džede.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana