Грузија: Опозиција тражи ослобађање Сакашвилија, тврди да је био отрован

Танјуг
Грузија: Опозиција тражи ослобађање Сакашвилија, тврди да је био отрован

ТБИЛИСИ - Главна опозициона партија у Грузији Уједињени национални покрет предао је поднесак суду у коме тражи да затворени бивши предсједник Михаил Сакашвили буде пуштен на љекарски преглед у иностранство због забринутости да је био изложен тровању.

Уједињени национални покрет је навео да “стање Михаила Сакашвилија може довести до коме или смрти” и да би требало да буде послат на клинику у САД или ЕУ, пренио је АП.

Сакашвили, који је био предсједник од 2004. до 2013. године и предводио такозване протесте Револуције ружа, отишао је из Грузије у Украјину након завршетка свог другог мандата и касније је осуђен у одсуству за злоупотребу положаја на шест година затвора.

Ухапшен је октобра 2021. након што се вратио у Грузију да покуша да подржи опозиционе снаге прије општинских избора који су се тада одржавали.

У саопштењу прошле недеље Уједињени национални покрет на чијем челу се раније налазио Сакашвили навео је да, иако је генерално био здрав у вријеме хапшења, од тог тренутка је видно ослабио, имао је болове у мишићно-скелетном систему и атрофију мишића што може бити резултат недијагностикованог заразног процеса и/или могуће интоксикације.    

Странка је саопштила да је токсиколошки преглед показао да има повишен ниво баријума, бизмута и живе.

Такође је навела да је највероватније доживео повреду кичме у затвору и развио тешки облик трауматског стресног поремећаја.

У саопштењу се наводи да су закључци засновани на испитивању грузијских и страних стручњака спроведеном преко Центра за емпатију, грузијске невладине организације против тортуре.

Влада није одговорила на поднесак суду, али је Иракли Кобахиџе, предсједник владајуће партије Грузијски сан, рекао да нема основа за ослобађање Сакашвилија. 

“Не можемо да дестабилизујемо земљу”, поручио је. 
    
    
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана