Gruzija: Opozicija traži oslobađanje Sakašvilija, tvrdi da je bio otrovan

Tanjug
Gruzija: Opozicija traži oslobađanje Sakašvilija, tvrdi da je bio otrovan

TBILISI - Glavna opoziciona partija u Gruziji Ujedinjeni nacionalni pokret predao je podnesak sudu u kome traži da zatvoreni bivši predsjednik Mihail Sakašvili bude pušten na ljekarski pregled u inostranstvo zbog zabrinutosti da je bio izložen trovanju.

Ujedinjeni nacionalni pokret je naveo da “stanje Mihaila Sakašvilija može dovesti do kome ili smrti” i da bi trebalo da bude poslat na kliniku u SAD ili EU, prenio je AP.

Sakašvili, koji je bio predsjednik od 2004. do 2013. godine i predvodio takozvane proteste Revolucije ruža, otišao je iz Gruzije u Ukrajinu nakon završetka svog drugog mandata i kasnije je osuđen u odsustvu za zloupotrebu položaja na šest godina zatvora.

Uhapšen je oktobra 2021. nakon što se vratio u Gruziju da pokuša da podrži opozicione snage prije opštinskih izbora koji su se tada održavali.

U saopštenju prošle nedelje Ujedinjeni nacionalni pokret na čijem čelu se ranije nalazio Sakašvili naveo je da, iako je generalno bio zdrav u vrijeme hapšenja, od tog trenutka je vidno oslabio, imao je bolove u mišićno-skeletnom sistemu i atrofiju mišića što može biti rezultat nedijagnostikovanog zaraznog procesa i/ili moguće intoksikacije.    

Stranka je saopštila da je toksikološki pregled pokazao da ima povišen nivo barijuma, bizmuta i žive.

Takođe je navela da je najverovatnije doživeo povredu kičme u zatvoru i razvio teški oblik traumatskog stresnog poremećaja.

U saopštenju se navodi da su zaključci zasnovani na ispitivanju gruzijskih i stranih stručnjaka sprovedenom preko Centra za empatiju, gruzijske nevladine organizacije protiv torture.

Vlada nije odgovorila na podnesak sudu, ali je Irakli Kobahidže, predsjednik vladajuće partije Gruzijski san, rekao da nema osnova za oslobađanje Sakašvilija. 

“Ne možemo da destabilizujemo zemlju”, poručio je. 
    
    
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana