Гроси: Смрт Раисија произроковала паузу у преговорима ИАЕА и Ирана

Танјуг
Гроси: Смрт Раисија произроковала паузу у преговорима ИАЕА и Ирана

БЕЧ - Смрт иранског предсједника Ебрахима Раисија и министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана, у паду хеликоптера, изазвала је паузу у преговорима Техерана и Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) рекао је директор УН агенције Рафаел Гроси.

Он је у Хелсинкију, гдје је данас говорио на нуклеарној конференцији, појаснио да је Иран "у периоду жалости" и да ће се, када то прође, поново ангажовати, преноси Ројтерс.

Гроси је рекао да ИАЕА планира да настави техничке разговоре са Ираном, али да се они још нису догодили због пада хеликоптера у недјељу у којем су погинули предсједник Раиси и министар спољних послова  Абдолахијан.

Иран тренутно има око 140 кг уранијума обогаћеног до 60 одсто, рекао је Гроси.

Према дефиницији ИАЕА, то је теоретски довољно, ако се додатно обогати, за три нуклеарне бомбе. 

У посљедњем тромјесечном извјештају ИАЕА у фебруару наводи се да Иран имао 121,5 кг, довољно за двије бомбе, а и даље производи око девет килограма мјесечно уранијума обогаћеног до 60 одсто, рекао је Гроси, преноси Ројтерс.

Разговори Ирана и Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) били су позитивни и продуктивни, изјавио је почетком овог мјесеца предсједник иранске Агенције за атомску енергију Мохамед Еслами.

Он је, на заједничкој конференцији за новинаре са директором ИАЕА Рафаелом Гросијем у иранском граду Исфахану, рекао да се наставља интеракција око неријешених питања, укључујући питања у вези са двије локације везане за нуклеарни програм којима Иран не дозвољава приступ, пренио је Ројтерс. 
  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана