Grosi: Smrt Raisija proizrokovala pauzu u pregovorima IAEA i Irana

Tanjug
Grosi: Smrt Raisija proizrokovala pauzu u pregovorima IAEA i Irana

BEČ - Smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, u padu helikoptera, izazvala je pauzu u pregovorima Teherana i Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) rekao je direktor UN agencije Rafael Grosi.

On je u Helsinkiju, gdje je danas govorio na nuklearnoj konferenciji, pojasnio da je Iran "u periodu žalosti" i da će se, kada to prođe, ponovo angažovati, prenosi Rojters.

Grosi je rekao da IAEA planira da nastavi tehničke razgovore sa Iranom, ali da se oni još nisu dogodili zbog pada helikoptera u nedjelju u kojem su poginuli predsjednik Raisi i ministar spoljnih poslova  Abdolahijan.

Iran trenutno ima oko 140 kg uranijuma obogaćenog do 60 odsto, rekao je Grosi.

Prema definiciji IAEA, to je teoretski dovoljno, ako se dodatno obogati, za tri nuklearne bombe. 

U posljednjem tromjesečnom izvještaju IAEA u februaru navodi se da Iran imao 121,5 kg, dovoljno za dvije bombe, a i dalje proizvodi oko devet kilograma mjesečno uranijuma obogaćenog do 60 odsto, rekao je Grosi, prenosi Rojters.

Razgovori Irana i Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) bili su pozitivni i produktivni, izjavio je početkom ovog mjeseca predsjednik iranske Agencije za atomsku energiju Mohamed Eslami.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa direktorom IAEA Rafaelom Grosijem u iranskom gradu Isfahanu, rekao da se nastavlja interakcija oko neriješenih pitanja, uključujući pitanja u vezi sa dvije lokacije vezane za nuklearni program kojima Iran ne dozvoljava pristup, prenio je Rojters. 
  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana