Генерални секретар УН: Вирус корона највећи изазов још од Другог свјетског рата

Срна
Генерални секретар УН: Вирус корона највећи изазов још од Другог свјетског рата

ЊУЈОРК- Пандемија Ковида-19 највећи је изазов за свијет још од Другог свјетског рата, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Он је у сједишту УН у Њујорку рекао да би ширење заразе вирусом корона могло да донесе рецесију каква се није догодила у скоријој прошлости.

Гутерес је на могуће посљедице упозорио усљед лоших прогноза у вези са могућим економским утицајем мјера које су уведене током борбе против ширења заразе, од које је до сада преминуло више од 42.000 људи, а обољело скоро 860.000.

Према ријечима Гутереса, нова зараза вирусом корона напада друштва у њиховом језгру, узимајући животе и основна средства за живот, јавио је Би-Би-Си.

- Ковид-19 је највећи тест са којим се заједно суочавамо још од оснивања Уједињених нација - поручио је Гутерес, позивајући на непосредну координисану здравствену реакцију како би се сузбила епидемија.

Он је позвао развијеније земље да помогну мање развијеним или земљама које се суочавају са потенцијалном "ноћном мором заразе која се шири као шумски пожар".

Државе широм свијета увеле су низ мјера ради заустављања ширења вируса, као што је ограничавање кретања становништва и затварања већине пословних објеката.

У извјештају УН предвиђа се да би због пандемије могло доћи до отпуштања до 25 милиона људи широм свијета.

Поред тога, у извјештају се прогнозира "притисак опадања" до 40 одсто протока глобалних иностраних инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана