Generalni sekretar UN: Virus korona najveći izazov još od Drugog svjetskog rata

Srna
Generalni sekretar UN: Virus korona najveći izazov još od Drugog svjetskog rata

NjUJORK- Pandemija Kovida-19 najveći je izazov za svijet još od Drugog svjetskog rata, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

On je u sjedištu UN u Njujorku rekao da bi širenje zaraze virusom korona moglo da donese recesiju kakva se nije dogodila u skorijoj prošlosti.

Guteres je na moguće posljedice upozorio usljed loših prognoza u vezi sa mogućim ekonomskim uticajem mjera koje su uvedene tokom borbe protiv širenja zaraze, od koje je do sada preminulo više od 42.000 ljudi, a oboljelo skoro 860.000.

Prema riječima Guteresa, nova zaraza virusom korona napada društva u njihovom jezgru, uzimajući živote i osnovna sredstva za život, javio je Bi-Bi-Si.

- Kovid-19 je najveći test sa kojim se zajedno suočavamo još od osnivanja Ujedinjenih nacija - poručio je Guteres, pozivajući na neposrednu koordinisanu zdravstvenu reakciju kako bi se suzbila epidemija.

On je pozvao razvijenije zemlje da pomognu manje razvijenim ili zemljama koje se suočavaju sa potencijalnom "noćnom morom zaraze koja se širi kao šumski požar".

Države širom svijeta uvele su niz mjera radi zaustavljanja širenja virusa, kao što je ograničavanje kretanja stanovništva i zatvaranja većine poslovnih objekata.

U izvještaju UN predviđa se da bi zbog pandemije moglo doći do otpuštanja do 25 miliona ljudi širom svijeta.

Pored toga, u izvještaju se prognozira "pritisak opadanja" do 40 odsto protoka globalnih inostranih investicija.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana