Генерална скупштина УН: Блокиран руски нацрт резолуције о глобалном укидању санкција

Срна
Генерална скупштина УН: Блокиран руски нацрт резолуције о глобалном укидању санкција

ЊУЈОРК - САД, ЕУ, Велика Британија, Украјина и Грузија блокирали су руски нацрт резолуције у Генералној скупштини УН којим се позива на солидарност и глобално укидање санкција усљед пандемије вируса корона, саопштено је из сталне руске мисије при Уједињеним нацијама.

У саопштењу се наводи да на гласању касно синоћ није постигнута општа сагласност у вези са документом.

- Украјина, Грузија, Велика Британија, САД и ЕУ су то спријечили. Жалимо због тога што се чини да мања група држава, која заговара политику санкција, није спремна да одговори на позив генералног секретара УН Антонија Гутереса и што је одбила да политичке приступе и интересе остави по страни - саопштено је из руске мисије.

У саопштењу се истиче да овакав корак показује да ће бити доста теже глобално и солидарно одговорити на пријетњу нове пандемије која угрожава велики број људи, посебно у земљама које су у развоју, јавио је "Спутњик".

Из руске мисије наглашавају да желе да чују и виде написмено разлоге и аргументе за блокирање нацрта резолуције.

- Бићемо спремни да поштедимо и из тога изузмемо Украјину и Грузију, с обзиром на то да њихови аргументи, који су увијек презирни и исполитизовани, не би додали никакву вриједност разумијевању већине држава чланица Савјета безбједности УН - напомиње се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће Русија наставити да координише ставове о поменутом питању са државама које слично размишљају, уз наду да ће све заинтересоване земље одговорити на позив на сарадњу усљед ширења епидемије.

Русија је представила нацрт о солидарности крајем прошлог мјесеца, у којем, између осталог, инсистира на потреби пружања помоћи најугроженијим земљама, окончању трговинских ратова и укидању свих санкција уведених изван мандата Савјета безбједности УН, ради осигуравања приступа храни и лијековима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана