Generalna skupština UN: Blokiran ruski nacrt rezolucije o globalnom ukidanju sankcija

Srna
Generalna skupština UN: Blokiran ruski nacrt rezolucije o globalnom ukidanju sankcija

NjUJORK - SAD, EU, Velika Britanija, Ukrajina i Gruzija blokirali su ruski nacrt rezolucije u Generalnoj skupštini UN kojim se poziva na solidarnost i globalno ukidanje sankcija usljed pandemije virusa korona, saopšteno je iz stalne ruske misije pri Ujedinjenim nacijama.

U saopštenju se navodi da na glasanju kasno sinoć nije postignuta opšta saglasnost u vezi sa dokumentom.

- Ukrajina, Gruzija, Velika Britanija, SAD i EU su to spriječili. Žalimo zbog toga što se čini da manja grupa država, koja zagovara politiku sankcija, nije spremna da odgovori na poziv generalnog sekretara UN Antonija Guteresa i što je odbila da političke pristupe i interese ostavi po strani - saopšteno je iz ruske misije.

U saopštenju se ističe da ovakav korak pokazuje da će biti dosta teže globalno i solidarno odgovoriti na prijetnju nove pandemije koja ugrožava veliki broj ljudi, posebno u zemljama koje su u razvoju, javio je "Sputnjik".

Iz ruske misije naglašavaju da žele da čuju i vide napismeno razloge i argumente za blokiranje nacrta rezolucije.

- Bićemo spremni da poštedimo i iz toga izuzmemo Ukrajinu i Gruziju, s obzirom na to da njihovi argumenti, koji su uvijek prezirni i ispolitizovani, ne bi dodali nikakvu vrijednost razumijevanju većine država članica Savjeta bezbjednosti UN - napominje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Rusija nastaviti da koordiniše stavove o pomenutom pitanju sa državama koje slično razmišljaju, uz nadu da će sve zainteresovane zemlje odgovoriti na poziv na saradnju usljed širenja epidemije.

Rusija je predstavila nacrt o solidarnosti krajem prošlog mjeseca, u kojem, između ostalog, insistira na potrebi pružanja pomoći najugroženijim zemljama, okončanju trgovinskih ratova i ukidanju svih sankcija uvedenih izvan mandata Savjeta bezbjednosti UN, radi osiguravanja pristupa hrani i lijekovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana