Гардијан: Полиција на протестима у Ирану женама пуцала у гениталије и груди

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ТЕХЕРАН- Припадници иранских служби безбjедности, током анти-владаних демонстрација који су избили у широм те земље, пуцали су на жене које су протествовале у главу, груди и гениталије, преноси Гардијан.

Љекари и медицинске сестре, који су у тајности лијечили демонстранте како би избјегли хапшење, рекли су да су уочили да жене често долазе са другачијим ранама у односу на мушкарце. Мушкарци су чешће пријављивали ране од, метака из сачмарица, у ногама, задњици и леђима.

Фотографије, које су љекари дали новинарима Гардијана на увид, показују разорне ране по цијелом тијелу, од тзв. од ситне сачме из пушчаних патрона које се користе у лову на птице, а које су снаге безбједности испаљивале на демонстранте из непосредне близине. Неке од фотографија приказују људе са десетинама рана од ситне сачме.

Више од 10 медицинских радника, рекло је за Гардијан, да су ране од испаљених метака неким демонстрантима изазвале трајне посљедице.

Један љекар из централне провинције Исфахан рекао је да вјерује да су припадници безбједносних служби намјерно циљали лица и гениталије жена „јер су жељели да униште њихову љепоту“.

"Лијечио сам жену у раним 20-им годинама, која је са два метка упуцана у гениталије. Десетак куглица сачме било је дубоко у њеној унутрашњој страни бутине. Сачма је релативно лако уклоњена, али су две куглице биле изазов, јер су се налазиле између уретре и вагиналног отвора“, рекао је љекар.

Активисти оцјењују да такво родно засновано насиље не изненађује с обзиром на положај и права жена у Ирану, преноси Гардијан. Протести у Ирану почели су 16. септембра због смрти 22-годишње Махсе Амини након што је привела полиција задужена за строго поштовање ношења хиџаба, а претворили су се у општенародну побуну против клерикалне власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана