Gardijan: Policija na protestima u Iranu ženama pucala u genitalije i grudi

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

TEHERAN- Pripadnici iranskih službi bezbjednosti, tokom anti-vladanih demonstracija koji su izbili u širom te zemlje, pucali su na žene koje su protestvovale u glavu, grudi i genitalije, prenosi Gardijan.

Ljekari i medicinske sestre, koji su u tajnosti liječili demonstrante kako bi izbjegli hapšenje, rekli su da su uočili da žene često dolaze sa drugačijim ranama u odnosu na muškarce. Muškarci su češće prijavljivali rane od, metaka iz sačmarica, u nogama, zadnjici i leđima.

Fotografije, koje su ljekari dali novinarima Gardijana na uvid, pokazuju razorne rane po cijelom tijelu, od tzv. od sitne sačme iz puščanih patrona koje se koriste u lovu na ptice, a koje su snage bezbjednosti ispaljivale na demonstrante iz neposredne blizine. Neke od fotografija prikazuju ljude sa desetinama rana od sitne sačme.

Više od 10 medicinskih radnika, reklo je za Gardijan, da su rane od ispaljenih metaka nekim demonstrantima izazvale trajne posljedice.

Jedan ljekar iz centralne provincije Isfahan rekao je da vjeruje da su pripadnici bezbjednosnih službi namjerno ciljali lica i genitalije žena „jer su željeli da unište njihovu ljepotu“.

"Liječio sam ženu u ranim 20-im godinama, koja je sa dva metka upucana u genitalije. Desetak kuglica sačme bilo je duboko u njenoj unutrašnjoj strani butine. Sačma je relativno lako uklonjena, ali su dve kuglice bile izazov, jer su se nalazile između uretre i vaginalnog otvora“, rekao je ljekar.

Aktivisti ocjenjuju da takvo rodno zasnovano nasilje ne iznenađuje s obzirom na položaj i prava žena u Iranu, prenosi Gardijan. Protesti u Iranu počeli su 16. septembra zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini nakon što je privela policija zadužena za strogo poštovanje nošenja hidžaba, a pretvorili su se u opštenarodnu pobunu protiv klerikalne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana