Француска одбила да изручи љевичарске милитанте Италији

Танјуг
Француска одбила да изручи љевичарске милитанте Италији

ПАРИЗ - Апелациони суд у Паризу саопштио је данас да је одбио захтјев Италије за изручење неколико бивших љевичарских милитаната које су француске власти ухапсиле прошле године.

Суд је у саопштењу навео да је одбацио захтјев за екстрадицију десет особа које су осуђене у Италији за дјела почињена прије 1993. године, позивајући се на право на поштовање приватног и породичног живота и право на правично суђење која су предвиђена члановима 8. и 6. Европске конвенције о људским правима, наводи Ројтерс.

Канцеларија француског предсједника Емануела Макрона одбила је да коментарише одлуку суда, коју су осудили истакнути италијански политичари.

Ђорђа Мелони, лидер крајње десничарске партије Браћа Италије, назвала је одлуку француског суда "неприхватљивом и срамотном", а њен десничарски савезник Матео Салвини, лидер странке Лига, окарктерисао ју је као "одвратну", наводи Ројтерс.

Француска је деценијама пружала уточиште одбјеглим италијанским љевичарским милитантима који су у Италији осуђени на основу оптужби за тероризам пре него што су коначно ухапшени у априлу 2021. године.

Међу седморо ухапшених милитаната био је и Ђорђо Пјетростефани, суоснивач групе Непрекидна борба, осуђен на 22 године затвора због своје улоге у убиству миланског полицијског комесара Луиђија Калабрезија 1972. године.

Осталих шесторо ухапшених били су припадници Црвених бригада, укључујући Марину Петрелу, Роберту Капели и Серђа Торнагија, који су осуђени на доживотну казну затвора због учешћа у разним убиствима и отмицама, саопштила је полиција, подсећа Ројтерс.

Италија је дуго тражила да јој Француска изручи десетине љевичарских герилаца, који су добили уточиште у Француској под условом да се одрекну насиља након такозваних „Година олова", како се у Италији назива црно раздобље од краја шездесетих до почетка осамдесетих година прошлог вијека, у ком су разне екстремне љевичарске и десничарске групе извеле низ терористичких напада, наводи британска агенција.

У том периоду стотине људи су убијене у насилним акцијама екстремиста.

Савјетник предсједника Француске је прошле године рекао да је хапшење седморо бјегунаца омогућило да се обнови „клима повјерења" између Макрона и италијанског премијера Марија Драгија послије година тензија између Париза и Рима у вези са овим питањем, наводи Ројтерс.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана