Francuska odbila da izruči ljevičarske militante Italiji

Tanjug
Francuska odbila da izruči ljevičarske militante Italiji

PARIZ - Apelacioni sud u Parizu saopštio je danas da je odbio zahtjev Italije za izručenje nekoliko bivših ljevičarskih militanata koje su francuske vlasti uhapsile prošle godine.

Sud je u saopštenju naveo da je odbacio zahtjev za ekstradiciju deset osoba koje su osuđene u Italiji za djela počinjena prije 1993. godine, pozivajući se na pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života i pravo na pravično suđenje koja su predviđena članovima 8. i 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi Rojters.

Kancelarija francuskog predsjednika Emanuela Makrona odbila je da komentariše odluku suda, koju su osudili istaknuti italijanski političari.

Đorđa Meloni, lider krajnje desničarske partije Braća Italije, nazvala je odluku francuskog suda "neprihvatljivom i sramotnom", a njen desničarski saveznik Mateo Salvini, lider stranke Liga, okarkterisao ju je kao "odvratnu", navodi Rojters.

Francuska je decenijama pružala utočište odbjeglim italijanskim ljevičarskim militantima koji su u Italiji osuđeni na osnovu optužbi za terorizam pre nego što su konačno uhapšeni u aprilu 2021. godine.

Među sedmoro uhapšenih militanata bio je i Đorđo Pjetrostefani, suosnivač grupe Neprekidna borba, osuđen na 22 godine zatvora zbog svoje uloge u ubistvu milanskog policijskog komesara Luiđija Kalabrezija 1972. godine.

Ostalih šestoro uhapšenih bili su pripadnici Crvenih brigada, uključujući Marinu Petrelu, Robertu Kapeli i Serđa Tornagija, koji su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog učešća u raznim ubistvima i otmicama, saopštila je policija, podseća Rojters.

Italija je dugo tražila da joj Francuska izruči desetine ljevičarskih gerilaca, koji su dobili utočište u Francuskoj pod uslovom da se odreknu nasilja nakon takozvanih „Godina olova", kako se u Italiji naziva crno razdoblje od kraja šezdesetih do početka osamdesetih godina prošlog vijeka, u kom su razne ekstremne ljevičarske i desničarske grupe izvele niz terorističkih napada, navodi britanska agencija.

U tom periodu stotine ljudi su ubijene u nasilnim akcijama ekstremista.

Savjetnik predsjednika Francuske je prošle godine rekao da je hapšenje sedmoro bjegunaca omogućilo da se obnovi „klima povjerenja" između Makrona i italijanskog premijera Marija Dragija poslije godina tenzija između Pariza i Rima u vezi sa ovim pitanjem, navodi Rojters.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana