Фон дер Лајен: Прве вакцинације прије краја године, не журити са попуштањем мјера

Танјуг
Фон дер Лајен: Прве вакцинације прије краја године, не журити са попуштањем мјера

БРИСЕЛ - Предсједник Европске комисије Урсула фон дер најавила је да ће први становници Европе бити вакцинисани против "ковида-19" већ прије краја ове године.

Фон дер Лајен је у свом говору пред Европским парламентом упозорила да и поред "свјетла на крају тунела" не смије бити брзог попуштања мјера уведених против ширења вируса.

- Ситуација са пандемијом и даље озбиљна. Са скоро 3.000 смртних случајева дневно, "ковид-19" је био узрок смрти број један у ЕУ прошле седмице. Болнице су и даље под притиском.

Она је у обраћању посланицима Европског парламента рекла да постоји ризик од трећег таласа заразе.

- Знам да власници радњи, шанкери и конобари желе да рестрикције буду укинуте. Али морамо да извучемо поуке из љета и да не поновимо исте грешке - изјавила је Фон дер Лајенова.

Она је нагласила да прерано ублажавање мјера доноси ризик од трећег таласа послије Божића.

Подвукла је да ће овај Божић у ЕУ бити другачији и тиши, али да има и добрих вијести.

- Европска комисија је до сада обезбиједила уговоре са шест компанија. Први Европљани могли би се вакцинисати већ прије краја децембра - каже фон дер Лајен.

Она је позвала земље чланице да одмах припреме логистику за распоређивање милиона доза вакцина што подразумијева милионе шприцева, хладна складишта, организацију центара за вакцинацију и обуку особља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана