Fon der Lajen: Prve vakcinacije prije kraja godine, ne žuriti sa popuštanjem mjera

Tanjug
Fon der Lajen: Prve vakcinacije prije kraja godine, ne žuriti sa popuštanjem mjera

BRISEL - Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der najavila je da će prvi stanovnici Evrope biti vakcinisani protiv "kovida-19" već prije kraja ove godine.

Fon der Lajen je u svom govoru pred Evropskim parlamentom upozorila da i pored "svjetla na kraju tunela" ne smije biti brzog popuštanja mjera uvedenih protiv širenja virusa.

- Situacija sa pandemijom i dalje ozbiljna. Sa skoro 3.000 smrtnih slučajeva dnevno, "kovid-19" je bio uzrok smrti broj jedan u EU prošle sedmice. Bolnice su i dalje pod pritiskom.

Ona je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta rekla da postoji rizik od trećeg talasa zaraze.

- Znam da vlasnici radnji, šankeri i konobari žele da restrikcije budu ukinute. Ali moramo da izvučemo pouke iz ljeta i da ne ponovimo iste greške - izjavila je Fon der Lajenova.

Ona je naglasila da prerano ublažavanje mjera donosi rizik od trećeg talasa poslije Božića.

Podvukla je da će ovaj Božić u EU biti drugačiji i tiši, ali da ima i dobrih vijesti.

- Evropska komisija je do sada obezbijedila ugovore sa šest kompanija. Prvi Evropljani mogli bi se vakcinisati već prije kraja decembra - kaže fon der Lajen.

Ona je pozvala zemlje članice da odmah pripreme logistiku za raspoređivanje miliona doza vakcina što podrazumijeva milione špriceva, hladna skladišta, organizaciju centara za vakcinaciju i obuku osoblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana