Европска комисија: Нема ултиматума Србији, Тахири извукла стари документ

Танјуг
Европска комисија: Нема ултиматума Србији, Тахири извукла стари документ

Брисел - План о наредној фази дијалога, који је Едита Тахири у сриједу представила, заправо је стари документ који је још прије више од двије године саставила косовска влада.

То је речено Тањугу у Европској Комисији, и истакнуто да се дијалог две стране не заснива на ултиматумима.

У комисији још оцјењују да је иступ Тахири у јавности у Приштини намијењен унутрашњој употреби.

" Дијалог Београда и Приштине никада није био, нити ће бити заснован на ултиматумима ", речено је Танјугу у Европској комисији, поводом нових захтнева којима Приштина условљава наставак дијалога.

У Европској комисији су прецизирали да је фокус дијалога у овом тренутку на примени онога што је већ договорено.

Тренутно се не разговара о ономе што ће послјне бити", нагласили су за Танјуг у Комисији.

Дипломатски извори блиски преговарачком процесу Београда и Приштине у Бриселу наводе да је "план о наредној фази дијалога", који је Едита Тахири јуче представила косовском парламентарном Одбору, заправо стари документ.

"Тај документ је још прије више од две године саставила косовска влада у оквиру консултација о томе како они виде дијалог са Београдом и о темама које би они жељели да покрену", навео је Тањугов извор.

Да би такви предлози, који долазе и Београда и од Приштине, постали и званичне теме дијалога потребно је, истиче, да се и Београд и Приштина о томе претходно сагласе

"Теме које је Тахири поновила пред косовским парламентом, као и поновно прејудицирање исхода дијалога, првенствено је намијењено за унутрашњополитичке прилике на Косову", тврди исти извор.

Начелно, понавља се, у процесу нормализације односа Београда и Приштине увијек је у питању дијалог, а не ултиматуми.

Додаје се такође да су параметри дијалога јасно одређени, а званичан став Брисела јесте да се у оквиру дијалога разговара о темама о којима се претходно договоре обије стране.

У Европској комисији у овом тренутку не желе да прејудицирају о чему ће се разговарати у наставку дијалога о нормализацији односа.

Поставља се, кажу, питање зашто говорити о слиједећој фази када није примењено ни све што је од сада договорено у дијалогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана