Европска комисија именовала специјалног изасланика за слободу вјероисповести ван ЕУ

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - Европска комисија је данас именовала Белгијанца Франса ван Дала као специјалног изасланика за промоцију слободе вјероисповести или увјерења ван граница ЕУ, а његов задатак ће бити да успостави дијалог са трећим земљама како би се спријечила дискриминација као и екстремизам на основу вјере или увјерења.

Специјални изасланик биће у контакту и координацији са потпредсједником Комисије Маргаритисом Шинасом, који је задужен за вођење дијалога Комисије са црквама, верским удружењима или заједницама, као и са филозофским и неконфесионалним организацијама.

Комисија је оцијенила да је “слобода вјероисповести или увјерења на удару у многим дијеловима свијета”.

“Данашње именовање показује посвећеност Комисије да се позабави овим изазовом и осигура да се поштују права свих вјера и увјерења. Специјални изасланик ће успоставити дијалог са националним властима и другим заинтересованим странама у земљама које страдају од дискриминације на основу вјере или увјерења", саопштила је Комисија.

Они наводе да ће изасланик подржати процесе интеркултуралног и међурелигијског дијалога, укључујући подстицање дијалога између представника различитих вјера и успостављање заједничких иницијатива.

"Он ће успоставити мере за дерадикализацију и спречавање екстремизма на основу вјере или увјерења у трећим земљама. У сарадњи са властима из трећих земаља, промовисаће вјерску разноликост и толеранцију у оквиру образовних програма и наставних планова и програма”, саопштила је Комисија.

Франс ван Дале је у току своје каријере обављао неколико кључних дипломатских функција као шеф кабинета Његовог Величанства Краља Белгије, шеф кабинета предсједника Европског савјета Хермана ван Ромпеја и стални представник Белгије при НАТО-у. Претходно је био и амбасадор Белгије у САД, као и амбасадор и стални представник при Европској унији у Бриселу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана