Evropska komisija imenovala specijalnog izaslanika za slobodu vjeroispovesti van EU

Tanjug
Foto: Ilustracija

BRISEL - Evropska komisija je danas imenovala Belgijanca Fransa van Dala kao specijalnog izaslanika za promociju slobode vjeroispovesti ili uvjerenja van granica EU, a njegov zadatak će biti da uspostavi dijalog sa trećim zemljama kako bi se spriječila diskriminacija kao i ekstremizam na osnovu vjere ili uvjerenja.

Specijalni izaslanik biće u kontaktu i koordinaciji sa potpredsjednikom Komisije Margaritisom Šinasom, koji je zadužen za vođenje dijaloga Komisije sa crkvama, verskim udruženjima ili zajednicama, kao i sa filozofskim i nekonfesionalnim organizacijama.

Komisija je ocijenila da je “sloboda vjeroispovesti ili uvjerenja na udaru u mnogim dijelovima svijeta”.

“Današnje imenovanje pokazuje posvećenost Komisije da se pozabavi ovim izazovom i osigura da se poštuju prava svih vjera i uvjerenja. Specijalni izaslanik će uspostaviti dijalog sa nacionalnim vlastima i drugim zainteresovanim stranama u zemljama koje stradaju od diskriminacije na osnovu vjere ili uvjerenja", saopštila je Komisija.

Oni navode da će izaslanik podržati procese interkulturalnog i međureligijskog dijaloga, uključujući podsticanje dijaloga između predstavnika različitih vjera i uspostavljanje zajedničkih inicijativa.

"On će uspostaviti mere za deradikalizaciju i sprečavanje ekstremizma na osnovu vjere ili uvjerenja u trećim zemljama. U saradnji sa vlastima iz trećih zemalja, promovisaće vjersku raznolikost i toleranciju u okviru obrazovnih programa i nastavnih planova i programa”, saopštila je Komisija.

Frans van Dale je u toku svoje karijere obavljao nekoliko ključnih diplomatskih funkcija kao šef kabineta Njegovog Veličanstva Kralja Belgije, šef kabineta predsjednika Evropskog savjeta Hermana van Rompeja i stalni predstavnik Belgije pri NATO-u. Prethodno je bio i ambasador Belgije u SAD, kao i ambasador i stalni predstavnik pri Evropskoj uniji u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana