ЕУ забринута због раста броја умрлих од посљедица вируса корона у седам земаља

Агенције
ЕУ забринута због раста броја умрлих од посљедица вируса корона у седам земаља

БРИСЕЛ - Седам земаља Европске уније забрињава због пораста стопе смртности од вируса корона, са такође забрињавајућим трендовима у неколико других земаља, упозорила је у четвртак ЕУ агенција за превенцију и контролу болести (ECDC).

У Агенцији истичу да седам држава има повећан удио хоспитализованих и тешких случајева међу старијим људима и да су примијећени повећани или високи проценти смртних случајева.

Истакнуте земље су Шпанија, Румунија, Бугарска, Хрватска, Мађарска, Чешка и Малта, преноси АФП.

Друге земље имају пораст стопе заразе првенствено међу млађим људима, који су мање изложени ризику од развоја озбиљних симптома.

Европски центар за контролу и превенцију болести издвојио је 13 европских земаља у тој ситуацији, укључујући Француску и Британију.

Међутим, због развоја догађаја посљедњих дана, чини се да већина тих земаља сада испуњава критеријуме за класификацију као земље с високим трендовима који брину, због повећања стопе заразе међу старијим људима, наводи ECDC.

Сматра се да је трећа група земаља стабилна јер је ризик "низак" за општу популацију, а "умјерен" за ризичне групе.

- Већина људи још увијек може бити заражена - рекла је директор ECDC Андреа Амон новинарима током интернет брифинга с европском повјереницом Стеллом Кyриакидес.

Ддала је да је, оно што виде у многим земљама, велик дио преноса који је тренутно у току због приватних састанака, великих породичних вечера, вјенчања, свих дружења с пријатељима и породицом.

Међутим, суздржала се од позива на опште затварање трговина, ресторана и барова, истичући да се такве одлуке морају доносити појединачно и да требају овисити о томе могу ли се поштивати мјере физичке дистанце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана