EU zabrinuta zbog rasta broja umrlih od posljedica virusa korona u sedam zemalja

Agencije
EU zabrinuta zbog rasta broja umrlih od posljedica virusa korona u sedam zemalja

BRISEL - Sedam zemalja Evropske unije zabrinjava zbog porasta stope smrtnosti od virusa korona, sa takođe zabrinjavajućim trendovima u nekoliko drugih zemalja, upozorila je u četvrtak EU agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U Agenciji ističu da sedam država ima povećan udio hospitalizovanih i teških slučajeva među starijim ljudima i da su primijećeni povećani ili visoki procenti smrtnih slučajeva.

Istaknute zemlje su Španija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Češka i Malta, prenosi AFP.

Druge zemlje imaju porast stope zaraze prvenstveno među mlađim ljudima, koji su manje izloženi riziku od razvoja ozbiljnih simptoma.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdvojio je 13 evropskih zemalja u toj situaciji, uključujući Francusku i Britaniju.

Međutim, zbog razvoja događaja posljednjih dana, čini se da većina tih zemalja sada ispunjava kriterijume za klasifikaciju kao zemlje s visokim trendovima koji brinu, zbog povećanja stope zaraze među starijim ljudima, navodi ECDC.

Smatra se da je treća grupa zemalja stabilna jer je rizik "nizak" za opštu populaciju, a "umjeren" za rizične grupe.

- Većina ljudi još uvijek može biti zaražena - rekla je direktor ECDC Andrea Amon novinarima tokom internet brifinga s evropskom povjerenicom Stellom Kyriakides.

Ddala je da je, ono što vide u mnogim zemljama, velik dio prenosa koji je trenutno u toku zbog privatnih sastanaka, velikih porodičnih večera, vjenčanja, svih druženja s prijateljima i porodicom.

Međutim, suzdržala se od poziva na opšte zatvaranje trgovina, restorana i barova, ističući da se takve odluke moraju donositi pojedinačno i da trebaju ovisiti o tome mogu li se poštivati mjere fizičke distance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana