Ерупција вулкана и цунами у Тонги нанијели велику штету

Срна
Ерупција вулкана и цунами у Тонги нанијели велику штету

ВЕЛИНГТОН - Велика вулканка ерупција у Тонги покренула је цунами таласе широм Тихог океана и нанијела велику штету у главном граду ове острвске земље, који је покривен прашином, али пуне размјере нису познате пошто су везе у прекиду и данас.

Јучерашња ерупција била је толико снажна да је детектована широм свијета, а цунами је стигао до обала Јапана и САД.

Главни град Нукуалофа претрпио је велику штету, изјавила је премијер Новог Зеланда Џасинда Ардерн и додала да нема извјештаја о повријеђенима или погинулима, али да пуна процјена није могућа јер су комуникације у прекиду.

-Цунами је изазвао велики удара на обали са сјеверне стране Нукуалофе, а чамци, бродови и велико камење избачени су на обалу -саопштила је Ардернова након што је ступила у контакт са Амбасадом Новог Зеланда у Тонги.

Она је додала да је град покривен густим слојем вулканске прашине, али да су услови генерално мирни и стабилни, пренио је АФП.

Тонги су потребне залихе воде, а пепео може да изазове контаминацију, додала је она.

-За сада нема извјештаја о штети на удаљенијим острвима, а Нови Зеланд ће послати војни авион у извиђање „чим то дозволе атмосферски услови - саопштила је армија ове земље.

Тонга је прихватила и понуду Аустралије о обављању извиђачког лета, саопштено је из аустралијскг Министарства спољних послова, уз напомену да је спремна и испорука „кључних хуманитарних залиха“.

-САД су веома забринуте за народ Тонге - изјавио је државни секретар Ентони Блинкен и обећао подршку тој острвској земљи.

Талас висине 1,2 метра захватио је обалски појас главног града Тонге, а становници су извијестили да су побјегли у виша подручја и оставили поплављене куће, од којих су неке претрпјеле структурна оштећења, док је пепео падао са неба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана