Erupcija vulkana i cunami u Tongi nanijeli veliku štetu

Srna
Erupcija vulkana i cunami u Tongi nanijeli veliku štetu

VELINGTON - Velika vulkanka erupcija u Tongi pokrenula je cunami talase širom Tihog okeana i nanijela veliku štetu u glavnom gradu ove ostrvske zemlje, koji je pokriven prašinom, ali pune razmjere nisu poznate pošto su veze u prekidu i danas.

Jučerašnja erupcija bila je toliko snažna da je detektovana širom svijeta, a cunami je stigao do obala Japana i SAD.

Glavni grad Nukualofa pretrpio je veliku štetu, izjavila je premijer Novog Zelanda Džasinda Ardern i dodala da nema izvještaja o povrijeđenima ili poginulima, ali da puna procjena nije moguća jer su komunikacije u prekidu.

-Cunami je izazvao veliki udara na obali sa sjeverne strane Nukualofe, a čamci, brodovi i veliko kamenje izbačeni su na obalu -saopštila je Ardernova nakon što je stupila u kontakt sa Ambasadom Novog Zelanda u Tongi.

Ona je dodala da je grad pokriven gustim slojem vulkanske prašine, ali da su uslovi generalno mirni i stabilni, prenio je AFP.

Tongi su potrebne zalihe vode, a pepeo može da izazove kontaminaciju, dodala je ona.

-Za sada nema izvještaja o šteti na udaljenijim ostrvima, a Novi Zeland će poslati vojni avion u izviđanje „čim to dozvole atmosferski uslovi - saopštila je armija ove zemlje.

Tonga je prihvatila i ponudu Australije o obavljanju izviđačkog leta, saopšteno je iz australijskg Ministarstva spoljnih poslova, uz napomenu da je spremna i isporuka „ključnih humanitarnih zaliha“.

-SAD su veoma zabrinute za narod Tonge - izjavio je državni sekretar Entoni Blinken i obećao podršku toj ostrvskoj zemlji.

Talas visine 1,2 metra zahvatio je obalski pojas glavnog grada Tonge, a stanovnici su izvijestili da su pobjegli u viša područja i ostavili poplavljene kuće, od kojih su neke pretrpjele strukturna oštećenja, dok je pepeo padao sa neba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana