Ердоган Путину: Сукоб између Русије и Украјине ријешити разговорима што прије

Танјуг
Ердоган Путину: Сукоб између Русије и Украјине ријешити разговорима што прије

АНКАРА, МОСКВА - Анкара сматра да је важно да се сукоб између Русије и Украјине ријеши разговорима што прије, рекао је данас предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган током телефонског разговора предсједнику Русије Владимиру Путину.

Предсједник Ердоган је казао да придаје велики значај напорима за окончање сукоба између Русије и Украјине путем разговора што прије, саопштила је канцеларија предсједника Турске, преноси ТАС С.

Анкара је у више наврата долазила на идеју да посредује у преговорима између Русије и Украјине, навела је агенција и додала да је Турска, такође, била домаћин разговора руске и украјинске делегације.

У телефонском разговору са Путином, Ердоган је рекао да разумије намјере Русије да уклони препреке везане за руски извоз хране у оквиру споразума о житу, саопштио је Кремљ.

Лидер Турске је поздравио спремност Русије да продужи истанбулске споразуме у вези са извозом украјинског жита из црноморских лука и деблокира руски извоз хране и ђубрива, наводи се у саопштењу Кремља након телефонског позива.

Раније данас, канцеларија Ердогана је саопштила је да је предсједник Турске захвалио Путину на његовом позитивном ставу за продужетак иницијативе за црноморско жито.

Путин и Ердоган су у телефонском разговору изразили задовољство позитивним трендом у билатералним трговинским и економским односима, саопштио је Кремљ.

Они су се фокусирали на хитна питања руско-турског партнерства у различитим областима и изразили задовољство позитивном динамиком трговинско-економских односа, успјешном реализацијом заједничких стратешких пројеката у енергетском сектору, укључујући снабдијевање гасом и изградњу нуклеарне електране Акују у Турској, наводи се у саопштењу.

Предсједник Турске се још једном искрено захвалио на помоћи у суочавању са посљедицама земљотреса у Турској, укључујући недавно распоређивање руске пољске болнице у провинцији Хатај. 

Договорено је и да се проучи могућност организовања испорука грађевинског материјала из Русије како би се обновила девастирана инфраструктура и стамбене зграде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана