Erdogan Putinu: Sukob između Rusije i Ukrajine riješiti razgovorima što prije

Tanjug
Erdogan Putinu: Sukob između Rusije i Ukrajine riješiti razgovorima što prije

ANKARA, MOSKVA - Ankara smatra da je važno da se sukob između Rusije i Ukrajine riješi razgovorima što prije, rekao je danas predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan tokom telefonskog razgovora predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Predsjednik Erdogan je kazao da pridaje veliki značaj naporima za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine putem razgovora što prije, saopštila je kancelarija predsjednika Turske, prenosi TAS S.

Ankara je u više navrata dolazila na ideju da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, navela je agencija i dodala da je Turska, takođe, bila domaćin razgovora ruske i ukrajinske delegacije.

U telefonskom razgovoru sa Putinom, Erdogan je rekao da razumije namjere Rusije da ukloni prepreke vezane za ruski izvoz hrane u okviru sporazuma o žitu, saopštio je Kremlj.

Lider Turske je pozdravio spremnost Rusije da produži istanbulske sporazume u vezi sa izvozom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i deblokira ruski izvoz hrane i đubriva, navodi se u saopštenju Kremlja nakon telefonskog poziva.

Ranije danas, kancelarija Erdogana je saopštila je da je predsjednik Turske zahvalio Putinu na njegovom pozitivnom stavu za produžetak inicijative za crnomorsko žito.

Putin i Erdogan su u telefonskom razgovoru izrazili zadovoljstvo pozitivnim trendom u bilateralnim trgovinskim i ekonomskim odnosima, saopštio je Kremlj.

Oni su se fokusirali na hitna pitanja rusko-turskog partnerstva u različitim oblastima i izrazili zadovoljstvo pozitivnom dinamikom trgovinsko-ekonomskih odnosa, uspješnom realizacijom zajedničkih strateških projekata u energetskom sektoru, uključujući snabdijevanje gasom i izgradnju nuklearne elektrane Akuju u Turskoj, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Turske se još jednom iskreno zahvalio na pomoći u suočavanju sa posljedicama zemljotresa u Turskoj, uključujući nedavno raspoređivanje ruske poljske bolnice u provinciji Hataj. 

Dogovoreno je i da se prouči mogućnost organizovanja isporuka građevinskog materijala iz Rusije kako bi se obnovila devastirana infrastruktura i stambene zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana