ЕИБ ће обезбиједити 500 милиона евра за обнову Турске послије земљотреса

Танјуг
ЕИБ ће обезбиједити 500 милиона евра за обнову Турске послије земљотреса

БРИСЕЛ- Кредитна банка ЕУ, Европска инвестициона банка (ЕИБ), привремено је поништила готово четири године дугу забрану финансирања у Турској, да би обезбиједила 500 милиона евра за ту земљу за обнову послије земљотреса.

ЕИБ је практично обуставила сва позајмљивања Турској након спора због бушења нафте и гаса код Кипра 2019. године, али озбиљност прошломјесечног земљотреса, у којем је погинуло готово 56.000 људи у Турској и сусједној Сирији, подстакли су је да направи изузетак, пренео је Ројтерс.

-Радимо заједно са Европском комисијом на заједничком свеобухватном пакету, од чега ће до 500 милиона евра доставити ЕИБ - саопштила је потпредсједница банке Лилијана Павлова.

Говорећи на Међународној донаторској конференцији у Бриселу, предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је да цјелокупни пакет Комисије и ЕИБ за помоћ Турској износи до милијарду евра.

Све земље ЕУ, укључујући Кипар, формално треба да дају зелено свјетло за одобрење за давање помоћи ЕИБ-а Турској, тако да одобрење можда неће стићи до јуна, напомиње Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана