EIB će obezbijediti 500 miliona evra za obnovu Turske poslije zemljotresa

Tanjug
EIB će obezbijediti 500 miliona evra za obnovu Turske poslije zemljotresa

BRISEL- Kreditna banka EU, Evropska investiciona banka (EIB), privremeno je poništila gotovo četiri godine dugu zabranu finansiranja u Turskoj, da bi obezbijedila 500 miliona evra za tu zemlju za obnovu poslije zemljotresa.

EIB je praktično obustavila sva pozajmljivanja Turskoj nakon spora zbog bušenja nafte i gasa kod Kipra 2019. godine, ali ozbiljnost prošlomjesečnog zemljotresa, u kojem je poginulo gotovo 56.000 ljudi u Turskoj i susjednoj Siriji, podstakli su je da napravi izuzetak, preneo je Rojters.

-Radimo zajedno sa Evropskom komisijom na zajedničkom sveobuhvatnom paketu, od čega će do 500 miliona evra dostaviti EIB - saopštila je potpredsjednica banke Lilijana Pavlova.

Govoreći na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da cjelokupni paket Komisije i EIB za pomoć Turskoj iznosi do milijardu evra.

Sve zemlje EU, uključujući Kipar, formalno treba da daju zeleno svjetlo za odobrenje za davanje pomoći EIB-a Turskoj, tako da odobrenje možda neće stići do juna, napominje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana