Десет година од погибије Леха Качињског, Влада Пољске тражи олупину авиона од Русије

Срна
Десет година од погибије Леха Качињског, Влада Пољске тражи олупину авиона од Русије

ВАРШАВА - Влада Пољске обиљежила је данас десету годишњицу од погибије предсједника Леха Качињског и још 95 људи у паду авиона и затражила од Русије да јој врати олупину.

Министарство спољних послова објавило је да је послало дипломатску ноту Амбасади Русије у Варшави са захтјевом да Москва "одмах преда имовину Пољске".

"Ниједна норма међународног права не даје основа Русији да задржи имовину Пољске", наводи се у саопштењу, пренио је АП.

Варшава је и раније упућивала сличне захтјеве, а Русија је одговарала да задржава остатке "тупољева" пошто истрага још траје.

Авион "Ту-54" срушио се са високом делегацијом Пољске приликом покушаја слијетања по магли на аеродром са рудиментарном опремом недалеко од Смоленска у Русији.

То је била највећа трагедија за Пољску од Другог свјетског рата, пошто су погинули не само предсједник и прва дама, него и многи други високи званичници владе и војске.

Јарослав Качињски, предсједник владајуће странке Закон и правда, одао је почаст свом брату близанцу и осталим жртвама код споменика подигнутом у њихову част у Варшави.

Церемонији су присуствовали и премијер Матеуш Моравјецки и више од десет политичара из владајуће странке, упркос рестрикцијама које су уведене поводом епидемије вируса корона.

У Пољској је тренутно забрањено окупљање више од двије особе.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана