Deset godina od pogibije Leha Kačinjskog, Vlada Poljske traži olupinu aviona od Rusije

Srna
Deset godina od pogibije Leha Kačinjskog, Vlada Poljske traži olupinu aviona od Rusije

VARŠAVA - Vlada Poljske obilježila je danas desetu godišnjicu od pogibije predsjednika Leha Kačinjskog i još 95 ljudi u padu aviona i zatražila od Rusije da joj vrati olupinu.

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da je poslalo diplomatsku notu Ambasadi Rusije u Varšavi sa zahtjevom da Moskva "odmah preda imovinu Poljske".

"Nijedna norma međunarodnog prava ne daje osnova Rusiji da zadrži imovinu Poljske", navodi se u saopštenju, prenio je AP.

Varšava je i ranije upućivala slične zahtjeve, a Rusija je odgovarala da zadržava ostatke "tupoljeva" pošto istraga još traje.

Avion "Tu-54" srušio se sa visokom delegacijom Poljske prilikom pokušaja slijetanja po magli na aerodrom sa rudimentarnom opremom nedaleko od Smolenska u Rusiji.

To je bila najveća tragedija za Poljsku od Drugog svjetskog rata, pošto su poginuli ne samo predsjednik i prva dama, nego i mnogi drugi visoki zvaničnici vlade i vojske.

Jaroslav Kačinjski, predsjednik vladajuće stranke Zakon i pravda, odao je počast svom bratu blizancu i ostalim žrtvama kod spomenika podignutom u njihovu čast u Varšavi.

Ceremoniji su prisustvovali i premijer Mateuš Moravjecki i više od deset političara iz vladajuće stranke, uprkos restrikcijama koje su uvedene povodom epidemije virusa korona.

U Poljskoj je trenutno zabranjeno okupljanje više od dvije osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana