Демонстранти преплавили највеће градове Америке, у Њујорку ухапшено 90 људи

Агенције
Демонстранти преплавили највеће градове Америке, у Њујорку ухапшено 90 људи

ВАШИНГТОН - Стотине хиљада демонстраната окупило се протекле ноћи на улицама највећих америчких градова на ротестима због убиства Џорџа Флојса током хапшења у Минеаполису.

Протести су се наставили на улицама Лос Анђелеса, Филаделфије, Вашингтона, Атланте, Сан Франциска, Сијетла...

У већини градова није било потребе за интервенцијом полицијских снага, али је у Њујорку дошло до сукоба демонстраната и полиције. Према извјештајима полиције најмање један полицајац је повријеђен у овом окршају.

Најмање 90 особа приведено је због сукоба с њујоршком полицијом.

У Њу Орлеансу полиција је користила сузавац како би растјерала демонстранте.

У Вашингтону је велики број демонстраната и даље на улици, чак и када се приближи полицијски час. Протести се одржавају даље од Бијеле куће него је то било претходних дана.

Протести у Вашингтону били су мирни, а мноштво демонстранта заједно је пјевало и навијало. Претпоставља се да је разлог за то што се међу демонстрантима налазе припадници Националне гарде. Само у Вашингтон је послано 250 војника из Форт Друма и Форт Брага.

Државни тужилац Минесоте Кит Елисон преиначио је оптужницу против полицајца Дерека Шовина, који је био оптужен за убиство трећег степена, на убиство другог степена због смрти Флојда и подигао оптужницу против преостале тројице отпуштених полицајаца, који су учествовали у хапшењу Флојда.
Полицајци Томас Лејн, Александар Куенг и Тоу Тао оптужени су за саучесништво у убиству другог степена, према судским документима.
Афроамериканац Џорџ Флојд (46) преминуо је пошто му је Шовин, бјелац, клечао на врату скоро девет минута 25. маја, што је поново отворило тему полицијске бруталности над Афроамериканцима, пет мјесеци уочи предсједничких избора у САД.
Шовин (44) је прошле седмице отпуштен и оптужен за убиство трећег степена и убиство из нехата.

Нова оптужница - за убиство другог степена - може да носи казну и до 40 година затвора, 15 година дуже од максималне казне за убиство трећег степена.

- Федерални органи ће и даље наставити да надгледају рад полиције у Сијетлу - саопштила је градоначелница Џени Дуркан након што је уложено 12.000 жалби на поступање полицијских службеника у овом граду током протеста.

Неки од случајева односе се на употребу бибер спреја на младој дјевојци и стављање кољена на врат двојице ухапшених.
Бивши амерички председник Барак Обама позвао је градоначелнике свих градова у Сједињеним Државама да сарађују са грађанима како би преиспитали одлуке које се односе на употребу силе од стране полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана