Demonstranti preplavili najveće gradove Amerike, u Njujorku uhapšeno 90 ljudi

Agencije
Demonstranti preplavili najveće gradove Amerike, u Njujorku uhapšeno 90 ljudi

VAŠINGTON - Stotine hiljada demonstranata okupilo se protekle noći na ulicama najvećih američkih gradova na rotestima zbog ubistva Džordža Flojsa tokom hapšenja u Mineapolisu.

Protesti su se nastavili na ulicama Los Anđelesa, Filadelfije, Vašingtona, Atlante, San Franciska, Sijetla...

U većini gradova nije bilo potrebe za intervencijom policijskih snaga, ali je u Njujorku došlo do sukoba demonstranata i policije. Prema izvještajima policije najmanje jedan policajac je povrijeđen u ovom okršaju.

Najmanje 90 osoba privedeno je zbog sukoba s njujorškom policijom.

U Nju Orleansu policija je koristila suzavac kako bi rastjerala demonstrante.

U Vašingtonu je veliki broj demonstranata i dalje na ulici, čak i kada se približi policijski čas. Protesti se održavaju dalje od Bijele kuće nego je to bilo prethodnih dana.

Protesti u Vašingtonu bili su mirni, a mnoštvo demonstranta zajedno je pjevalo i navijalo. Pretpostavlja se da je razlog za to što se među demonstrantima nalaze pripadnici Nacionalne garde. Samo u Vašington je poslano 250 vojnika iz Fort Druma i Fort Braga.

Državni tužilac Minesote Kit Elison preinačio je optužnicu protiv policajca Dereka Šovina, koji je bio optužen za ubistvo trećeg stepena, na ubistvo drugog stepena zbog smrti Flojda i podigao optužnicu protiv preostale trojice otpuštenih policajaca, koji su učestvovali u hapšenju Flojda.
Policajci Tomas Lejn, Aleksandar Kueng i Tou Tao optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena, prema sudskim dokumentima.
Afroamerikanac Džordž Flojd (46) preminuo je pošto mu je Šovin, bjelac, klečao na vratu skoro devet minuta 25. maja, što je ponovo otvorilo temu policijske brutalnosti nad Afroamerikancima, pet mjeseci uoči predsjedničkih izbora u SAD.
Šovin (44) je prošle sedmice otpušten i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata.

Nova optužnica - za ubistvo drugog stepena - može da nosi kaznu i do 40 godina zatvora, 15 godina duže od maksimalne kazne za ubistvo trećeg stepena.

- Federalni organi će i dalje nastaviti da nadgledaju rad policije u Sijetlu - saopštila je gradonačelnica Dženi Durkan nakon što je uloženo 12.000 žalbi na postupanje policijskih službenika u ovom gradu tokom protesta.

Neki od slučajeva odnose se na upotrebu biber spreja na mladoj djevojci i stavljanje koljena na vrat dvojice uhapšenih.
Bivši američki predsednik Barak Obama pozvao je gradonačelnike svih gradova u Sjedinjenim Državama da sarađuju sa građanima kako bi preispitali odluke koje se odnose na upotrebu sile od strane policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana