Да ли је нова чистка Путинова опомена: Ухапшени Шојгуов замјеник међу најбогатијим руским функционерима (ФОТО, ВИДЕО)

ГС
Да ли је нова чистка Путинова опомена: Ухапшени Шојгуов замјеник међу најбогатијим руским функционерима (ФОТО, ВИДЕО)

МОСКВА - Тимур Иванов (48), један од 12 замјеника руског министра одбране Сегеја Шојгуа, који је ухапшен под оптужбом за примање мита и којем је одређен двомјесечни притвор, важи за једног од најбогатијих лидера у Кремљу.

Британски "Гардијан" преноси да је Иванов био на листи руских званичника којима су Сједињене Државе и Европска унија увеле санкције.

Wow..

Russian Deputy Minister of Defense Timur Ivanov has been sent to a pre-trial detention center.

A ruling by the Basmanny District Court of Moscow granted the investigative authorities' motion, ordering pre-trial detention for Deputy Minister of Defense of the Russian… https://t.co/flIzBLRMJm pic.twitter.com/XH6M1qPJXi

— X news (@runews) April 24, 2024

Уколико буде проглашен кривим, пријети му до 15 година робије. Руски медији преносе да је Иванов највиши званичник који је ухапшен због мита од када је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини у фебруару 2022.

Магазин „Форбс“ је раније пренио да је Иванов један од најбогатијих људи у безбједносном систему Русије. Важи за специјалисту за кибернетику и нуклеарну индустрију.

Тим неадвно преминулог опозиционог лидера Алексеја Наваљног објавио је 2022. извјештај о корупцији у коме се наводи да је Иванов власник велике некретнине у предграђу Москве, као и да има велико имање у у Тверској области.

Изградњу његових луксузних некретнина, наводи се, платило је Министарство одбране Руске Федерације. Према писању медија, Иванов је био задужен за изградњу, реконструкцију и ремонт руских војних објеката. Између осталог, био је одговоран за реконструкцију и изградњу у Маријупољу.

Поред тога, Иванов је био одговоран за становање и медицинску подршку оружаних снага Русије, управљање имовином и смјештај трупа. Преузео је дужност у мају 2016, а прије тога је био замјеник гувернера Московске области и генерални директор "Оборонстроја".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков у кратком саопштењу послије хапшења Иванова навео је да су о његовом привођењу обавијештени предсједник Владимир Путин и министар одбране Сергеј Шојгу.

Привођење овако значајне личности из самог врха власти у Кремљу не би било могуће без одобрења предсједника Путина. Спекулише се да мито и корупција нису главни разлог за хапшење Иванова, имајући у виду њихову распрострањеност у врховима руске власти.

Занимљиво је да се Иванов након што су му уведене санкције САД и ЕУ развео како би његова супруга наставила неометано да води бизнис.

- Данас је био добар дан - рекла је Марија Певчик, челница анти-корупцијског опозиционог тима који је истраживао пословање Иванова.

Ухапшен и Сергеј Бородин

Руски медији су пренијели да је поред Иванова ухапшен и Сергеј Бородин, његов близак пријатељ који је такође био дио криминалне групе.

Према наводима Истражног комитета, Иванов и Бородин су се удружили како би примили мито за извођење радова неопходних за Министарство одбране. Према непотврђеним информацијама, Федерална служба безбједности (ФСБ) је пуних пет година прикупљала доказе о активностима Иванова.

Руски медији су пренијели да је Бородин ухапшен прије Иванова.

На друштвеним мрежама се спекулише да је хапшење Иванова и његовог сарадника дио шире акције шефа Кремља усмерене против Сергеја Шојгуа, који је до сада важио за Путиновог човјека од највећег повјерења, преноси Телеграф.рс.

 

Russian Deputy Defense Minister Timur Ivanov has been sent to a pre-trial detention center in a case of taking a bribe on a particularly large scale

It is noteworthy that Ivanov was not even allowed to change into civilian clothes and was sent to detention center in his… pic.twitter.com/pZSpZx0RSL

— NEXTA (@nexta_tv) April 24, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана