Чомски: Насљедници Буша прекршили споразуме о неширењу Алијансе

Срна
Чомски: Насљедници Буша прекршили споразуме о неширењу Алијансе

ВАШИНГТОН - Истакнути амерички академик и филозоф Ноам Чомски рекао је да ниједна од радњи које су предузели насљедници бившег предсједника САД Џорџа Буша, кршећи споразуме са бившим совјетским лидером Михаилом Горбачовом по питању НАТО-а, није требало да се догоди.

Чомски је подсјетио да су се Буш и Горбачов сагласили да Њемачка треба да се уједини и да уђе у НАТО, али да војна алијанса не треба да се проширује "ниједан центиметар" источно од Њемачке.

-Документи, који су јасни и недвосмислени, лако су доступни на веб страници Архиве националне безбједности. Предсједник Буш је испунио договор - рекао је Чомски агенцији "Спутњик".

Међутим, Чомски је рекао да је Бушов насљедник Бил Клинтон прекршио споразум, надјачавајући снажне примједбе високих америчких дипломата и широког спектра политичких аналитичара, који су упозорили да су акције за проширење НАТО-а непромишљене и провокативне.

-Његови насљедници су отишли даље, такође укинувши главне споразуме о контроли наоружања који су значајно смањивали опасност од рата. По мом мишљењу, ниједна од ових акција није требало да се деси - рекао је Чомски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана