Čomski: Nasljednici Buša prekršili sporazume o neširenju Alijanse

Srna
Čomski: Nasljednici Buša prekršili sporazume o neširenju Alijanse

VAŠINGTON - Istaknuti američki akademik i filozof Noam Čomski rekao je da nijedna od radnji koje su preduzeli nasljednici bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša, kršeći sporazume sa bivšim sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovom po pitanju NATO-a, nije trebalo da se dogodi.

Čomski je podsjetio da su se Buš i Gorbačov saglasili da Njemačka treba da se ujedini i da uđe u NATO, ali da vojna alijansa ne treba da se proširuje "nijedan centimetar" istočno od Njemačke.

-Dokumenti, koji su jasni i nedvosmisleni, lako su dostupni na veb stranici Arhive nacionalne bezbjednosti. Predsjednik Buš je ispunio dogovor - rekao je Čomski agenciji "Sputnjik".

Međutim, Čomski je rekao da je Bušov nasljednik Bil Klinton prekršio sporazum, nadjačavajući snažne primjedbe visokih američkih diplomata i širokog spektra političkih analitičara, koji su upozorili da su akcije za proširenje NATO-a nepromišljene i provokativne.

-Njegovi nasljednici su otišli dalje, takođe ukinuvši glavne sporazume o kontroli naoružanja koji su značajno smanjivali opasnost od rata. Po mom mišljenju, nijedna od ovih akcija nije trebalo da se desi - rekao je Čomski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana