Чешка увела санкције политичару и порталу због “проруске операције утицаја”

Танјуг
Foto: Спутњик

ПРАГ - Влада Чешке увела је данас санкције проруском украјинском политичару Виктору Медведчуку и онлајн порталу “Глас Европе” због вођења “операције проруског утицаја” у Европи.

Медведчук, који је 2022. године пребачен у Русију у замјену за украјинског ратног затвореника, прикривено је финансирао операције утицаја портала, регистрованог у Чешкој, саопштило је министарство спољних послова Чешке, преноси Ројтерс.

Ова “проруска кампања” уочи долазећим европским изборима укључивала је ниподаштавање “територијалног интегритета, суверенитета и слободе Украјине” као и “финансијску подршку европским политичарима”.

Санкције су уведене и изралском држављанину Артему Марчевском који је водио портал по инструкцијама Медведчука, ширећи “антиукрајинску пропаганду и дезинформације”.

Чешки премијер Петр Фијала изјавио је да су активности Медведчука и Марчевског биле намењене да помогну Русији да стекне утицај у земљама Европске уније и Европском парламенту.

Санкције подразумевају замрзавање њихових финансијских средстава, а уведене су на основу сазнања чешке тајне службе БИС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана