Češka uvela sankcije političaru i portalu zbog “proruske operacije uticaja”

Tanjug
Foto: Sputnjik

PRAG - Vlada Češke uvela je danas sankcije proruskom ukrajinskom političaru Viktoru Medvedčuku i onlajn portalu “Glas Evrope” zbog vođenja “operacije proruskog uticaja” u Evropi.

Medvedčuk, koji je 2022. godine prebačen u Rusiju u zamjenu za ukrajinskog ratnog zatvorenika, prikriveno je finansirao operacije uticaja portala, registrovanog u Češkoj, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Češke, prenosi Rojters.

Ova “proruska kampanja” uoči dolazećim evropskim izborima uključivala je nipodaštavanje “teritorijalnog integriteta, suvereniteta i slobode Ukrajine” kao i “finansijsku podršku evropskim političarima”.

Sankcije su uvedene i izralskom državljaninu Artemu Marčevskom koji je vodio portal po instrukcijama Medvedčuka, šireći “antiukrajinsku propagandu i dezinformacije”.

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da su aktivnosti Medvedčuka i Marčevskog bile namenjene da pomognu Rusiji da stekne uticaj u zemljama Evropske unije i Evropskom parlamentu.

Sankcije podrazumevaju zamrzavanje njihovih finansijskih sredstava, a uvedene su na osnovu saznanja češke tajne službe BIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana