Буркина Фасо: Најмање 36 мртвих у нападу терориста на пијацу

Tanjug
Буркина Фасо: Најмање 36 мртвих у нападу терориста на пијацу

УАГАДУГУ - Најмање 36 цивила убијено је у терористичком нападу на пијацу у Буркини Фасо, у провинцији Санматенга, саопштила је Влада Буркине Фасо.

Како се наводи у саопштењу које је синоћ пренио Ројтерс, наоружани милитанти улетјели су у понедјељак у сеоску пијацу у Аламоу, гдје су пуцали на људе и затим запалили цијелу пијацу.

- Ови учестали напади на недужне цивиле знак су да је потребна стварна сарадња одбрамбених и безбједносних снага - наводи се у саопштењу Владе Буркине Фасо.

Предсједник Буркине Фасо, Рош Марк Каборе, позвао је на обиљежавање дводневне жалости због напада, наводи Ројтерс, додајући да за сада још није познато ко стоји иза злочина.

Британска агенција, међутим, подсјећа да су исламистичке групе повезане са Ал Каидом и Исламском државом током посљедњих мјесеци извеле низ напада на цивилне и војне циљеве, укључујући и минирање једног конвоја у новембру прошле године, када је погинуло готово 40 људи.

Буркина Фасо је једно вријеме представљала ријетко упориште мира у западној Африци, али се та слика промијенила значајним порастом џихадистичког насиља у сјеверном сусједу Малију, које је распламсало жаришта у самој Буркини Фасо, наводи Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана