Burkina Faso: Najmanje 36 mrtvih u napadu terorista na pijacu

Tanjug
Burkina Faso: Najmanje 36 mrtvih u napadu terorista na pijacu

UAGADUGU - Najmanje 36 civila ubijeno je u terorističkom napadu na pijacu u Burkini Faso, u provinciji Sanmatenga, saopštila je Vlada Burkine Faso.

Kako se navodi u saopštenju koje je sinoć prenio Rojters, naoružani militanti uletjeli su u ponedjeljak u seosku pijacu u Alamou, gdje su pucali na ljude i zatim zapalili cijelu pijacu.

- Ovi učestali napadi na nedužne civile znak su da je potrebna stvarna saradnja odbrambenih i bezbjednosnih snaga - navodi se u saopštenju Vlade Burkine Faso.

Predsjednik Burkine Faso, Roš Mark Kabore, pozvao je na obilježavanje dvodnevne žalosti zbog napada, navodi Rojters, dodajući da za sada još nije poznato ko stoji iza zločina.

Britanska agencija, međutim, podsjeća da su islamističke grupe povezane sa Al Kaidom i Islamskom državom tokom posljednjih mjeseci izvele niz napada na civilne i vojne ciljeve, uključujući i miniranje jednog konvoja u novembru prošle godine, kada je poginulo gotovo 40 ljudi.

Burkina Faso je jedno vrijeme predstavljala rijetko uporište mira u zapadnoj Africi, ali se ta slika promijenila značajnim porastom džihadističkog nasilja u sjevernom susjedu Maliju, koje je rasplamsalo žarišta u samoj Burkini Faso, navodi Rojters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana