Блинкен: Сјеверни ток 2 подрива безбједност Украјине

Танјуг
Блинкен: Сјеверни ток 2 подрива безбједност Украјине

БЕРЛИН - Сјеверни ток 2 је руски геополитички пројекат који подрива безбједност Украјине, изјавио је данас амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Он је додао да САД желе да осигурају да Русија не користи енергенте као средство принуде против било које европске државе, преноси агенција Ројтерс.

Блинкен је, на заједничкој конференцији за новинаре у Берлину након састанка са њемачким колегом Хајком Масом, подвукао да је Вашингтон одлучан у томе да извуче нешто позитивно из тешке ситуације и да унапреди европску енергетску безбједност.

"Наш циљ остаје да обезбједимо да Русија не може да користи енергенте као средство принуде и као оружје против Украјине или било кога другог у Европи", рекао је Блинкен.

Њемачки министар спољних послова Хајко Мас је изјавио да Берлин жели ријешење које је прихватљиво за обије стране.

"Знамо очекивања у Вашингтону. Изузетно нам је важно да постигнемо резултате које Вашингтон такође може подржати", поручио је Мас.

САД су против гасовода Сјеверни ток 2 који би удвостручио извоз руског гаса преко Балтичког мора.

Пројекат, који је сада завршен око 95 одсто, помогао би Русији да смањи извоз гаса преко Украјине, лишавајући Кијев уносних транзитних такси.

ЊНемачка, кључни савезник НАТО-а, са којом амерички предсједник Џо Бајден сада настоји да поправи односе поремећене током администрације бившег предсједника Доналда Трампа, жели да заврши гасовод у вриједности од 11 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана